Moeder couveusekindje krijgt langer verlof

Misschien vergis ik me, maar het lijkt erop dat politiek Den Haag de laatste tijd een wat socialer gezicht laat zien. Ik heb het gevoel dat de menselijke maat er wat meer toe doet bij de beleidsmakers. En daar word ik blij van. Zo is minister Donner van Sociale Zaken van plan om het zwangerschapsverlof van moeders met een couveusekindje aan te passen. Moeders van wie de baby niet direct na de geboorte naar huis kan, hebben dan na thuiskomst volgens de minister wat langer de tijd om thuis voor hun kind te zorgen. Het is m’n partij niet maar ik zou er bijna CDA van gaan stemmen!


Nu is het zo dat zwangere vrouwen in totaal 16 weken zwangerschapsverlof krijgen. Je kunt ervoor kiezen of je vier of zes weken voor de uitgerekende datum wilt stoppen met werken. Afhankelijk van die keuze hou je dus na de bevalling nog tien of twaalf weken verlof over.

Die teller gaat lopen op het moment van geboorte. Hoe dan ook. Dus als jouw kindje (veel) te vroeg geboren wordt en in het ziekenhuis moet blijven dan ben je die dagen of weken kwijt. Zonder pardon. Ook al heb je in zo’n rotziekenhuis geen seconde kunnen genieten van je kindje dat in heel veel gevallen moet vechten om in leven te blijven.

Alle moeders die dit hebben meegemaakt, weten wat ik bedoel. Het is bepaald geen roze wolk. Je mag al blij zijn als je in de buurt van je kindje mag komen. Het voelt alsof je dubbel gestraft wordt. Je kindje heeft een zware start in het leven en ook voor jou en je partner is het een hele moeilijke tijd waarin er geen sprake is van oudergeluk.

De nieuwe regeling geldt zowel voor moeders van kinderen die te vroeg geboren zijn als voor moeders van baby’s die om een andere reden langer in het ziekenhuis moeten liggen. De precieze invulling van de wetswijziging is nog niet bekend.

Uit een steekproef van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) blijkt dat vrijwel geen enkele moeder zich na het verlof in staat acht te werken. De vereniging vroeg de minister en de Tweede Kamer daarom in april van dit jaar aandacht voor het onderwerp.

Lees ook:Langer verlof bij couveusekind
Lees ook:Langer zwangerschapsverlof te duur
Lees ook:Extra verlof bij meerlingen
Lees ook:Langer verlof heeft geen invloed op borstvoeding
Lees ook:Europese landen tegen langer verlof

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Moeder couveusekindje krijgt langer verlof

 1. Regina Buist

  Ik ben zelf in februari 2007 moeder geworden van een o zo gewenst dochtertje. Zij werd al na 24 weken zwangerschap geboren en heeft ruim 4 maanden in het ziekenhuis doorgebracht. Eenmaal thuis, in juli 2007 was het net een ziekenhuisje en die zeer intensieve zorg hebben mijn man en ik haar alleen maar kunnen geven omdat ik constant en mijn man heel veel thuis was (beide in ziektewet). Nu gaat het al heel veel beter met haar, maar ze blijft nog steeds extra zorg nodig hebben en wij zullen nog jaren nodig hebben om te verwerken wat wij met haar meegemaakt hebben! Ook voor de vader is dus extra lang of uitgesteld verlof welkom, maar zeker voor de moeder. Kinderen geven zorgen, dat is normaal, maar een tijd moeten vrezen voor het leven van je kind is heel erg zwaar!

    /   Reply  / 
 2. Liesbeth Kombrink

  Ik begrijp zoooo goed wat je bedoelt, Regina. Petje af voor jou, je man en je dochterjte! Ik hoop dat jullie er samen met jullie kindje helemaal bovenop komen en dat er snel een tijd mag komen van zorgeloos genieten.

    /   Reply  / 
 3. Muriel

  Onze eerste zwangerschap was een tweeling, de meisjes zijn met 24 week geboren, gelukkig heeft eentje het overleeft en is nu bij ons. We zijn in augustus weer bevallen van een dochtertje, deze keer 31 week. Met de tweeling was is niet in loon dienst. Nu wel… ik heb er moeite mee dat ik ruiw 7 week van mijn ‘zwangerschapsverlof’moet afstaan aan het op en neer rijden naar het ziekenhuis om ons dochtertje vast te houden en te proberen te voeden en de enorme emotionele tijd die we (weer) hebben moeten doorstaan. Hoe staat het met die regeling? Weet iemand dat al? Succes met alle Kleine Kindjes!

    /   Reply  / 
 4. Martina-online

  Bedankt voor de interessante informatie

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Langer verlof moeder couveusekind | Zwanger

 6. iris

  hallo maandag ga ik bevallen van een klein jongentje die zoiezo 6 weken in het ziekenhuis moet blijven en dat is als eingelijk alles perfect gaat ander kan het zo’n 4 maanden duren gemiddelt dat zou betekenen dat ik alweer aan het werk ben als ons kleine mannetje weer thuis zal zijn ik vind dat zelf maar een heel raar idee en eingelijk niet kunnen je moet toch kunnen wennen en genieten van je kindje thuis.
  hoop dat deze regeling heel snel door komt mischien heb ik er zelf niks meer aan maar voor alle andere vrouwen die dit moeten mee maken zou ik het zo fijn vinden als het door gaat

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>