Winterkind meer kans op depressie

Daar ben je mooi klaar mee dan .. als je een winterkind bent. Het seizoen waarin je geboren wordt kan de rest van je leven je biologische klok beïnvloeden. Dat beweren althans onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbilt University. Ze hebben het aangetoond bij muizen maar zeggen dat het ook van toepassing kan zijn op mensen. Helaas vind ik het niet zo onlogisch klinken … Ben zelf ook zo’n winterkind. En mijn zoontje ook!
Onze biologische klok meet de hoeveelheid daglicht en past ons gedrag aan op het seizoen. Nu blijkt dat het seizoen waarin je geboren wordt van invloed is op je biologische klok en dus hoe goed je je kan aanpassen aan de veranderende seizoenen. Mensen die in de winter jarig zijn, lijken hier meer problemen mee te hebben en hebben hierdoor meer kans op winterdepressies en schizofrenie.

Voor het onderzoek lieten de onderzoekers babymuizen wennen aan een lichtcyclus die of bij de zomer of bij de winter hoort. Nadat de muizen gewend waren, werden ze 28 dagen in dezelfde cyclus of in de andere cyclus geplaatst.

Toen ze eenmaal volwassen waren, werden ze in het donker gehouden en werd hun slaapwaakritme geobserveerd. Muizen die in de ‘winter’ waren geboren, vertraagden gedurende hun dagelijkse actieve periode, ongeacht of ze een gedeelte van hun jeugd in een zomercyclus hadden doorgebracht. Ook in de hersenen bleek deze vertraging op te merken. De zomermuizen hadden hier geen last van.Daarnaast bleek de zomermuizen zich moeiteloos te kunnen aanpassen aan elk seizoen. De wintermuizen reageerden echter behoorlijk overdreven op elke verandering van lichtcyclus.

Dit lijkt overeen te komen met mensen die aan winterdepressies lijden. In vervolgstudies moet worden aangetoond of deze effecten permanent zijn en wanneer tijdens de jeugd de biologische klok het meest wordt beïnvloed.

De resultaten zijn online gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

Lees ook:Risico hersenafwijking bij oudere vader
Lees ook:Zomertijd ontregelt kinderen
Lees ook:Zwangere vrouw verziekt met junkfood leven van kind
Lees ook:‘Herfstbaby heeft minder vaak eetstoornis, lentekindjes hebben lager IQ’
Lees ook:Hebben mannen ook biologische klok?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>