Bakerpraatje: eten voor twee

Wie zwanger is moet eten voor twee, is misschien wel één van de meest gehoorde bakerpraatjes. Met als gevolg dat je veel meer aankomt tijdens je zwangerschap dan gezond is. Maar die extra kilo’s wil je er na de geboorte van je kindje natuurlijk ook zo snel mogelijk weer af hebben ..


Dit bakerpraatje klopt niet! Je hoeft tijdens de zwangerschap niet ‘voor twee’ te eten. Het gaat vooral om de kwaliteit van de voeding.

Goede voeding is tijdens – maar ook voorafgaand aan – de zwangerschap extra belangrijk. In de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. De kwaliteit van de voeding moet hoog zijn, omdat van de meeste vitamines en mineralen wat extra nodig is. Je hoeft dus niet extra veel te eten. De basisvoeding die wordt geadviseerd voor volwassenen bevat ook voor zwangere vrouwen voldoende voedingsstoffen.

Naast goede voeding geldt een extra aanbeveling voor het slikken van foliumzuur tijdens en voorafgaand aan de zwangerschap. Dit geldt op basis van dit advies ook voor vitamine D.

Er wordt vaak gedacht dat het in de zwangerschap nodig is wat extra of zelfs dubbele hoeveelheden te eten en te drinken. Dat is helemaal niet nodig. De zwangerschap vraagt inderdaad wat extra energie, maar de meeste vrouwen bewegen minder tijdens de zwangerschap waardoor ze ook minder energie verbruiken. Daarom is het niet nodig om veel extra te eten. Met de aanbevolen basisvoeding krijgen moeder en kind in elk geval voldoende goede voedingsstoffen.

Pas op met alcohol en en roken. Die kunnen nadelige effecten hebben op zowel de vruchtbaarheid als op het ongeboren kind. Ook kun je bepaalde voedingsmiddelen zoals lever, gerookte vis en rauwe producten, beter maar laten staan als je zwanger bent, of wilt worden.

Light producten en zoetstoffen zijn ook in de zwangerschap veilig als je je, zoals ook geldt voor niet-zwangeren, houdt aan de aanbevelingen voor de maximale dagelijkse aanvaardbare inname.

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en eten op de website van het Voedingscentrum.

Lees ook:Zwangere Zaterdagen in Utrecht
Lees ook:ADV: Purina ONE 21 dagen test
Lees ook:Zwanger? Helaas pindakaas!
Lees ook:Mediterraan eten goed voor ongeboren kind
Lees ook:IVF-onderzoek waar niemand op zit te wachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>