Langer verlof bij couveusekind

De wonderen zijn de wereld nog niet uit! In 2008 schreef ik al over het plan van minister Donner om het zwangerschapsverlof voor moeders met een couveusebaby uit te breiden. En de huidige minister van Sociale Zaken Kamp zet de regeling nu daadwerkelijk door. Als moeder van een te vroeg geboren kindje weet ik als geen ander hoe belangrijk dat is .. (Foto’s: Vereniging Ouders van Couveusekinderen)

Minister Donner reageerde in 2008 op een verzoek van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) om de verlofregeling aan te passen. Dat is gebeurd en opvolger Kamp maakt er serieus werk van. Ik ben absoluut geen voorstander van ons huidige kabinet maar in dit geval verdient het CDA een applausje.

Nu is het zo dat zwangere vrouwen in totaal 16 weken zwangerschapsverlof krijgen. Je kunt ervoor kiezen of je vier of zes weken voor de uitgerekende datum wilt stoppen met werken. Afhankelijk van die keuze hou je dus na de bevalling nog tien of twaalf weken verlof over.

Die teller gaat lopen op het moment van geboorte. Hoe dan ook. Dus als jouw kindje (veel) te vroeg geboren wordt en in het ziekenhuis moet blijven dan ben je die dagen of weken kwijt. Zonder pardon. Ook al heb je in zo’n rotziekenhuis geen seconde kunnen genieten van je kindje dat in heel veel gevallen moet vechten om in leven te blijven.

Alle moeders die dit hebben meegemaakt, weten wat ik bedoel. Het is bepaald geen roze wolk. Je mag al blij zijn als je in de buurt van je kindje mag komen. Het voelt alsof je dubbel gestraft wordt. Je kindje heeft een zware start in het leven en ook voor jou en je partner is het een hele moeilijke tijd waarin er geen sprake is van oudergeluk.

De tijd die overblijft als je kindje eindelijk naar huis mag is veel te kort. De moeder heeft dan nauwelijks de gelegenheid gehad om thuis voor de baby te zorgen. Minister Kamp vindt, net als Donner, dat dit de gezondheid van moeder en kind schaadt. Daarom komt er een aanpassing van de regeling in de Wet arbeid en zorg.

Bron: RTL Nieuws.nl

Lees ook:Moeder couveusekindje krijgt langer verlof
Lees ook:Extra verlof bij meerlingen
Lees ook:Nog lang geen langer zwangerschapsverlof
Lees ook:Zwangerschapsuitkering ondernemers per 1 mei
Lees ook:Europese landen tegen langer verlof

1 Reacties // Reageer

One thought on “Langer verlof bij couveusekind

  1. Nina

    Dat is nou eens een goede zaak! Hopelijk wordt in dit geval de verlofregeling zo aangepast dat moeder én kind er echt iets aan hebben. Ze moeten dan niet afkomen met een week extra.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>