Europese landen tegen langer verlof

We zijn er nog lang niet hoor! Het Europees parlement mag dan in oktober besloten hebben dat het zwangerschapsverlof moet worden opgerekt naar 20 weken en het verlof voor vaders naar 2 weken .. Dat betekent nog lang niet dat we er ook al recht op hebben. Iedere lidstaat moet voor zich bepalen of ze het langere verlof zien zitten. En maandag is weer eens duidelijk geworden dat bijna alle landen van de Europese Unie tegen uitbreiding zijn.

„Ik begrijp niet goed waarom de Europese Unie zich hier druk over maakt. Ieder land heeft goed functionerende regelingen”, zei minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na overleg met zijn Europese collega’s in Brussel.

De lidstaten vinden de verlenging van het betaalde verlof te duur voor overheden en het bedrijfsleven, vooral in deze tijd van bezuinigingen.

De huidige afspraken in Nederland (16 weken verlof voor moeders en twee dagen voor vaders) blijken in 96 procent van de gevallen voldoende, stelt Kamp. Als er in de overige gevallen om medische redenen een verlenging nodig is, biedt de ziektewet soelaas. Ook kunnen ouders 26 weken met onbetaald verlof ouderschapsverlof.

Acht landen, waaronder Groot-Brittannië, Zweden, Denemarken en Nederland, vragen nu om een bezinningsperiode waarin alles nog eens goed op een rijtje wordt gezet.

Met hun voorstel voor 20 weken in oktober gingen de parlementariërs verder dan de Europese Commissie, die 18 weken moederschapsverlof wil. Het parlement noemde het langere zwangerschapsverlof baanbrekend voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Ook zou het veel beter zijn voor de baby.

Lees ook:Europa breidt zwangerschapsverlof uit
Lees ook:Wat een heisa om twee weken extra verlof!
Lees ook:Langer zwangerschapsverlof te duur
Lees ook:Brussel wil zwangerschapsverlof oprekken
Lees ook:Nog lang geen langer zwangerschapsverlof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>