Extra verlof bij meerlingen

Helemaal niet zo’n gek voorstel als je het mij vraagt! Ik had met één kind al niet genoeg aan die schamele zestien weken zwangerschapsverlof. Stel je voor dat je er twee of drie tegelijk krijgt, dan snak je volgens mij naar wat extra tijd thuis met je kindjes. De Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen wil daarom acht weken extra verlof per extra kind bij een meerlingzwangerschap.

De NVOM vraagt politiek Den Haag om het plan mee te nemen in de begrotingsbehandeling Sociale Zaken 2011.

De zwangerschap van een twee- of meerling stelt volgens de NVOM hoge eisen aan lichaam en geest van de moeder. Gemiddeld worden twee- en meerlingen bijna vier weken te vroeg geboren. Het gemiddelde geboortegewicht ligt bij tweelingen 20% en bij drielingen 40% lager dan normaal.

Complicaties bij zwangerschap en bevalling treden tot drie maal vaker op bij twee- en drielingen.  Na de geboorte is er een veel grotere mentale en fysieke belasting voor de ouders dan bij één kind. Daarnaast heeft de moeder meer tijd nodig om te herstellen van zwangerschap en bevalling.

In Nederland bestaat geen regeling voor meerlingzwangerschappen, wat volgens de NVOM een miskenning van de bijzondere situatie is.  Nu moeten de meeste vrouwen noodgedwongen voor aanvang van het verlof de Ziektewet in.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Vader krijgt recht op vijf dagen verlof na geboorte
Lees ook:Brussel wil zwangerschapsverlof oprekken
Lees ook:Steeds minder meerlingen
Lees ook:Moeder couveusekindje krijgt langer verlof
Lees ook:Europa breidt zwangerschapsverlof uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>