Wat een heisa om twee weken extra verlof!

Guttegut .. als het aan de Europese Commissie ligt krijgen we er twee hele weken zwangerschapsverlof bij. Brussel wil het minimum in de Europese Unie namelijk optrekken naar 18 weken. Maar om dat nou zo van de daken te schreeuwen vind ik wat overdreven. In vergelijking met de Scandinavische landen komen wij er dan nog steeds bekaaid van af. Zweden spant de kroon met maximaal 96 weken betaald verlof, Noorwegen en Denemarken staan er ook goed op met respectievelijk 52 en 50 weken.

Nederland zit met 16 weken samen met Spanje en Frankrijk in de Europese middenmoot. België scoort iets lager met 15 weken en Duitse vrouwen zijn absoluut het haasje. Zij moeten na 14 weken alweer huis en haard verlaten om aan de slag te gaan. Een vergelijkend overzicht is hier terug te vinden onder de titel 'Zwangerschapsverlof in de rest van Europa'.

De uitbreiding van het zwangerschapsverlof zou in oktober gelanceerd moeten worden, blijkt uit een nog vertrouwelijk voorstel van eurocommissaris Spidla van Sociale Zaken. De ruimere regeling moet het voor jonge vrouwen aantrekkelijker maken een baan te accepteren en deze na de bevalling weer op te pikken. Spidla broedt ook nog op een voorstel om een Europese regeling te treffen voor zelfstandige vrouwelijke ondernemers.

In Brussel zou ook worden nagedacht over een verplicht minimumverlof voor vaders. De discussies daarover bevinden zich nog in een pril stadium, schrijft De Telegraaf woensdag.

Zie ook: Aan het werk na je zwangerschapsverlof

Lees ook:Brussel wil zwangerschapsverlof oprekken
Lees ook:Europese landen tegen langer verlof
Lees ook:Zwangerschapsverlof blijft 16 weken
Lees ook:Britse vrouwen zeuren over zwangerschapsverlof
Lees ook:Zwangerschapsuitkering ondernemers per 1 mei

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wat een heisa om twee weken extra verlof!

  1. Lin

    Voor mij persoonlijk hoeft een jaar lang verlof nou ook weer niet. Het huidige verlof zou wel met een week of 6 uitgebreid mogen worden, maar verder vind ik het eigenlijk wel goed.

    Het Scandinavische systeem lijkt wel zo ideaal, maar vergeet niet dat parttime werken daar (bijna) niet wordt gedaan. Dus na een jaar verlof moet je kind wel fulltime naar het kinderdagverblijf… persoonlijk lijkt me dat dan ook weer niet ideaal, ik vind het best fijn dat parttime werken hier wel gewoon een algemeen geaccepteerd fenomeen is.

      /   Reply  / 
  2. Michelle

    Ja en je kind heeft er niets aan om fulltime bij jou thuis te zitten want alle vriendjes en vriendinnetjes gaan naar het kdv. Het lijkt me ook niet gezond om je kind na een jaar al meer dan een ander op te laten voeden dan jezelf. Vind ik toch dat nederlanders een betere en fijnere oplossing voor hun kinderen hebben.
    Al zou ik best een jaar betaald thuis willen zitten. Maar ja wat niet is dat is niet en daarom draai ik nachtdiensten om overdag bij de kinderen te zijn.
    Maar als ze het verlof uitbreiden liefst voor einde dit jaar. Want na 3 kinderen geef ik het stokje door aan de nieuwe generatie.

      /   Reply  / 
  3. wichor

    en wat dacht je van vaderverlof. in nederland twee dagen… leuk zeg, mag je hopen dat het kind er dan al uit is.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>