Zwangerschapsuitkering ondernemers per 1 mei

De zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke ondernemers gaat mogelijk al per 1 mei in. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken gaat daar zijn best voor doen, zo zei hij woensdagavond in de Tweede Kamer. De regeling geeft vrouwelijke ondernemers recht op een zwangerschapsuitkering van 16 weken.

Donner wilde de regeling eigenlijk pas op 1 juli in laten gaan. Een flink deel van de Kamer drong aan op invoering met terugwerkende kracht tot 1 januari. PvdA, GroenLinks en D66 waren bang dat zwangere vrouwen zouden gaan proberen om de bevalling tot 1 juli te rekken. Ze kwamen met een wijzigingsvoorstel dat op een Kamermeerderheid kon rekenen. SP en mogelijk ook de ChristenUnie steunden het voorstel. Na de toezegging van Donner om de regeling mogelijk al per 1 mei in te laten gaan, trokken PvdA, GroenLinks en D66 hun voorstel weer in.

Met de nieuwe regeling krijgen vrouwen die voor hun zwangerschap minstens een jaar als ondernemer hebben gewerkt een uitkering ter hoogte van het minimumloon. Voor degenen die minder hebben gewerkt is het bedrag afhankelijk van winst en inkomen in het voorafgaande jaar.

Bron: ANP

Lees ook:Wat een heisa om twee weken extra verlof!
Lees ook:Actie FNV: Bugaboo voor eerste ZEZ-baby
Lees ook:Actie Superpapa: het is nog niet te laat
Lees ook:Uitbreiding vaderverlof komt steeds dichterbij
Lees ook:Kamer wil spoeddebat over embryobrief

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>