Brussel wil zwangerschapsverlof oprekken

De kogel is door de kerk. De Europese Commissie heeft vrijdag officieel voorgesteld om het zwangerschapsverlof in alle EU-landen te verlengen van 14 naar 18 weken. Het voorstel van EU-commissaris Vladimir Spidla lekte vorige maand al uit. In Nederland is het verlof nu 16 weken. Brussel wil ook dat vrouwen zelf kunnen kiezen of ze het zwangerschapsverlof voor of na de bevalling opnemen.

Vrouwen moeten tijdens het zwangerschapsverlof ook recht houden op hun gehele salaris (zoals in Nederland), hoewel EU-landen dat ook mogen beperken tot het niveau van ziektegeld. Het voorstel moet voorkomen dat vrouwen hun baan moeten opzeggen voor het gezin.

In Nederland is het verlof nu 16 weken, waarvan minstens 4 weken voor de bevalling moeten worden opgenomen.

EU-commissaris Spidla wil tegelijk de kinderopvang in Europa verbeteren. Volgens hem is er nu een tekort. Een groot aantal vrouwen moet daarom noodgedwongen thuisblijven of parttime werken, stelt hij.

Zie ook: Wat een heisa om twee weken extra verlof.

Lees ook:Wat een heisa om twee weken extra verlof!
Lees ook:Nog lang geen langer zwangerschapsverlof
Lees ook:Europa breidt zwangerschapsverlof uit
Lees ook:Zwangerschapsverlof blijft 16 weken
Lees ook:Europese landen tegen langer verlof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>