Europa breidt zwangerschapsverlof uit

De kogel is door de kerk. Het Europees Parlement in Straatsburg heeft woensdag besloten dat het zwangerschapsverlof in de Europese Unie wordt opgerekt naar 20 weken. In Nederland hadden vrouwen al recht op 16 weken verlof. Het parlement ging ook akkoord met een vaderschapsverlof van minstens twee weken. Nederlandse vaders hebben nu twee schamele dagen vrij als hun kind geboren is.

De langere periode is beter voor de gezondheid van moeder en kind, vindt de commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement. Het voorstel van de commissie gaat verder dan dat van de Europese Commissie, die 18 weken voldoende vond.

Of het langere verlof er ook echt komt, staat nog niet vast. Het Europees Parlement moet over de invoering met de EU-landen gaan onderhandelen.

De extra weken komen voor rekening van de werkgevers. Verlenging van het zwangerschapsverlof kost hen 280 miljoen euro. Aan het verplichte vaderschapsverlof zouden zij 235 miljoen euro kwijt zijn, blijkt uit een berekening van het vorige kabinet.

Scandinavische landen spannen de kroon als het gaat om zwangerschapsverlof. Daar mag een vrouw een jaar van het werk wegblijven, als ze zwanger is. Ook voor vaders zijn er al jaren uitgebreide regelingen voor verlof.

(Foto: roze en blauwe ballonnen versieren het Europees Parlement tijdens de stemming over uitbreiding van het zwangerschapsverlof)

Lees ook:Europese landen tegen langer verlof
Lees ook:Langer zwangerschapsverlof te duur
Lees ook:Zwangerschapsverlof blijft 16 weken
Lees ook:Brussel wil zwangerschapsverlof oprekken
Lees ook:Wat een heisa om twee weken extra verlof!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Europa breidt zwangerschapsverlof uit

 1. kitty

  Gaat het verlof nu per direct in en wat betekent dat voor mensen die op dit moment verlof hebben.

    /   Reply  / 
 2. Britt

  Hahaha nee Kitty. Zou fijn zijn gaat min. aantal jaar duren …..als het doorgaat.

    /   Reply  / 
 3. Liesbeth Kombrink Auteur

  Klopt Britt. Staat ook in het stukje hierboven: Of het langere verlof er ook echt komt, staat nog niet vast. Het Europees Parlement moet over de invoering met de EU-landen gaan onderhandelen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>