Wanneer ben je een falende moeder?

Oei oei oei .. Dit is een wetsvoorstel dat vermoedelijk heel wat stof zal doen opwaaien. PvdA-Tweede Kamerlid Marjo van Dijken wil 'falende moeders' verplichten om een prikpil te laten zetten. Zo moet worden voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw zwanger raken. Natuurlijk is het prima dat er in het belang van het kind wordt gedacht en gehandeld. Maar wie o wie bepaalt er wanneer je als moeder hebt gefaald? (Foto: www.no-kidding.nu)

Het voorstel gaat overigens nog verder. Als de slecht functionerende moeder de pil weigert en weer zwanger wordt, zou het nieuwe kind meteen moeten worden weggehaald bij de ouders.

Van Dijken kondigde drie jaar geleden al aan dat de wet zou komen. De voorbereiding heeft volgens haar veel
langer geduurd dan gepland. Deskundigen moeten de wet nog op juridische
haalbaarheid toetsen. Volgens het Tweede Kamerlid komt het onderwerp van
falend ouderschap en mishandeling/verwaarlozing steeds hoger op de
politieke agenda te staan.

Ik vind het ver gaan heel ver. Misschien omdat ik zelf van dichtbij heb meegemaakt hoe mijn zus er niet in slaagde om voor haar zoontje te zorgen. Als gevolg van een postnatale depressie verzonk ze in een diepe, diepe psychose. Haar zoontje werd op 2-jarige leeftijd door de Kinderbescherming uit huis gehaald en na tijdelijke opvang door familieleden in een pleeggezin geplaatst. Was zij zo'n slechte moeder die in de toekomst niet meer zelf mag bepalen of ze nog een kind wil?

Of die vrouw uit Baarle-Nassau die vorig jaar vergat om haar 11 maanden oude zoontje naar de kinderopvang te brengen voordat ze ging werken. Haar kindje zat de hele dag in de zon in een snikhete auto en overleefde het drama niet. Is die vrouw dan misschien ook een falende moeder?

Het is Van Dijken te doen om ouders
die bewezen hebben slechte opvoeders te zijn. Maar waar ligt de grens? En wie bepaalt die? Ik denk dat de PvdA-politica er nog een zware dobber aan zal hebben om dit voorstel door politiek Den Haag heen te loodsen.

Zie ook:

Wanneer ben je een falende moeder, part two

 

Lees ook:Wanneer ben je een falende moeder? part two
Lees ook:Rouvoet wil ouderschapsverlof moderniseren
Lees ook:Zwangerschapsverlof blijft 16 weken
Lees ook:Zwanger van de 19e en volkomen relaxed
Lees ook:Moeder vondeling na 4 jaar opgespoord

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Wanneer ben je een falende moeder?

 1. Lin

  Ik denk dat je de moeders van Rowena en Savannah met een gerust hart als ‘falende moeder’ kan betitelen en die zouden van mij echt nooit meer een kind mogen krijgen. Als je je kind dusdanig erg mishandeld (en daaronder versta ik ook verwaarlozing), daar ligt voor mij de grens.

  Het geval van jouw zusje vind ik wat gecompliceerder. Natuurlijk kan ze er niks aan doen dat ze door een postnatale depressie in een psychose terecht komt, maar als de kans op herhaling groot is, moet je dan het risico willen nemen dat dat bij een tweede kindje misschien weer gebeurt, met alle gevolgen van dien? Daar heb ik geen pasklaar antwoord op, maar in het geval van ernstige mishandeling zou ik inderdaad zeggen ‘ja, geef ze maar die prikpil’.

    /   Reply  / 
  1. xx

   Wie zegt dat die moeder er -niks aan zou kunnen doen-
   Te makkellijk het gebruik etiketje..
   Eerder hadden ze in dit land allang in kunnen grijpen inzake voortaan niet geven van gezag bij geboorte per automatisme, met name in die risicogroepen.
   Je kan niet vol blijven houden dat dit ernstig geestesgestoorden zijn en dat zeggen als deskundigen en vervolgens een rechter die bij zulke scheidingen maar klakkeloos gezag geeft?
   Bizar en kindermishandeling.
   Meldplicht invoeren, ook.
   En zeker geen gezag geven langer of zowiezo al niet.

     /   Reply  / 
 2. sam

  Ik ben het er wel mee eens. Kinderen zijn een grote verantwoordelijkheid. Die niet iedereen kan dragen. Er zijn genoeg mensen die kinderen nemen om verkeerde redenen, bijv. omdat vriendinnen kinderen krijgen. Waneer ze zelf een kind hebben kunnen ze het soms niet aan. Verder heb je ook de heroineprostituees die kinderen krijgen. Dat moet helemaal verboden worden. En ook de mensen die geestelijk achterblijven moeten geen kinderen kunnen krijgen.

    /   Reply  / 
 3. mark

  Ja moedernatuur heeft er voor gezorgd dat vrouwen op hun 13 al zwanger kunnen raken zonder uitvinding van de pil.
  Dat zij wel heel veel kinderen kunnen baren en nog een nakomertje op hun 45.
  Door de eeuwen heen is het lichaam niet mee gegaan in revolutie.
  Als morgen de pil nog niet was uitgevonden dan waren er heel wat meer ongewenste zwangerschappen.
  Maar wie bepaalt nu wie geschikt is en wie niet.
  Is het niet veel eerlijker om iedereen dan maar een kind te laten baren in deze hectische maatschappij.
  En mocht iemand niet geschikt blijken dat dat kind dan word geplaatst bij stellen die geen kinderen kunnen krijgen.
  Als we dan toch zo gaan manipuleren dan mag de euthenasiewet ook wel wat versoepelt worden.

    /   Reply  / 
 4. dennis

  Je zus was geen slechte moeder maar een incapabelen moeder die een gevaar was/is voor haar kind, ja voor een verplichte prikpil komt ze in aanmerking.

  Moeders als bij het kind Savannah hoeven geen prikpil maar haar eierstokken mogen worden verwijderd…

  Voor bijna alles heb je een (rij) bewijs / bewijs van geschiktheid, behalve voor moederschap.

  Misschien goede zaak dat moeders eerst met een robotbaby om moeten gaan met een z.g. zwarte doos.

    /   Reply  / 
 5. Michelle

  Ik ben niet van de PvdA maar in deze vind ik het een heel goed plan.
  En in geval van je zus wat heeft het kind wel niet allemaal moeten doorstaan. Moet je dan bewust voor een 2e gaan met alle risico’s van dien. En een kind wordt niet zomaar uithuis geplaatst dan moet het echt goed mis zijn. Ik ben voor bescherming van het kind. Het recht van het kind moet boven het recht om moeder te worden gaan. Hoelang bijven we nog met levens van onschuldige kinderen spelen?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>