Meeroken verhoogt kans ADHD

Deze is voor de hardnekkige doorpaffers. Misschien helpt het om te stoppen … Kinderen die meeroken hebben een grotere kans op het ontwikkelen van gedrags- en leerproblemen, zoals bijvoorbeeld ADHD, dan kinderen die wonen in een huis waar niet gerookt wordt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Harvard University. Het is zelfs nog erger: de problemen zijn vaak dubbel zo groot.

De onderzoekers van de Harvard School of Public Health ontdekten dat kinderen die werden blootgesteld aan rook in huis 50 procent meer kans hebben op het krijgen van neurologische aandoeningen.

Ze evalueerden de data van een grootschalig Brits onderzoek. Voor dat onderzoek werden meer dan 91.000 deelnemers ondervraagd. Van deze studie hebben de onderzoekers gekeken naar de gegevens van 55.358 kinderen jonger dan 12 jaar.

Van deze kinderen werd 6 procent blootgesteld aan passief roken in huis. Ouders werd gevraagd het door te geven als hun kind werd behandeld voor ADHD en/of andere gedrags- of leerproblemen.

Vervolgens analyseerden de onderzoekers de relatie tussen meeroken en de eerder genoemde aandoeningen. Eén van de onderzoekers, Hillel Alpert, noemt het verhoogde risico aanzienlijk. Volgens hem zijn de bevindingen geen bewijs van oorzaak en gevolg, maar is er alleen sprake van een link.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Bron: GezondheidsNet.

Lees ook:Prematuurtje meer risico ADHD
Lees ook:Dieet helpt kinderen met ADHD
Lees ook:Gestresste moeder krijgt vaker huilbaby
Lees ook:Kinderastma door stress in zwangerschap
Lees ook:Flessenkind wordt sneller dik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>