Kinderastma door stress in zwangerschap

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel stress hebben gehad, verhogen daarmee de kans dat hun kind astma of allergieën krijgt. Wetenschappers van de Harvard Medical School concluderen dat na onderzoek onder bijna 400 baby's.

Bij de kinderen van stressvolle moeders vonden de onderzoekers stoffen in het bloed die op allergieën wijzen. Deze stoffen waren zelfs in verhoogde mate aanwezig als de baby's nog nooit met allergenen (zoals bijvoorbeeld huisstofmijt) in aanraking waren geweest. Daarmee toont het onderzoek volgens de wetenschappers aan dat stress het immuunsysteem van kinderen al kan beinvloeden als ze nog in de baarmoeder zitten.

Het is nog steeds onduidelijk waardoor sommige kinderen wel astma of allergieën ontwikkelen, en anderen niet. Het is een ingewikkeld samenspel van erfelijkheid en invloeden vanuit de omgeving, zeggen wetenschappers. Uit dit onderzoek blijkt nu dat de omgeving al voor de geboorte van invloed kan zijn.

Stress tijdens de zwangerschap kan trouwens meer nare gevolgen hebben voor je baby. Uit eerder onderzoek bleek al dat baby's van gestresste moeders bij 18 maanden een lager IQ hebben dan andere baby's. Stress verdubbelt ook het risico dat je kind later hyperactief gedrag gaat vertonen of een stoornis als ADHD krijgt.

Ben je zwanger, doe het dan dus lekker rustig aan. Laat je niet gek maken. Dat is niet alleen beter voor je kind, maar ook voor jou!

Zie ook: angst tijdens zwangerschap heeft invloed op kind 

 

Lees ook:Thuisbevalling verkleint kans op astma
Lees ook:Stress grote gevolgen voor baby
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Lichte stress goed voor ongeboren baby
Lees ook:Zwanger? Voorzichtig met paracetamol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>