Flessenkind wordt sneller dik

Nog een argument om je baby meteen aan de borst te leggen na de geboorte! Flessenkinderen die te snel vast voedsel krijgen, hebben later vaker overgewicht dan baby’s die in de eerste maanden van hun leven alleen drinken. Opvallend genoeg geldt dat alleen voor baby’s die flesvoeding krijgen. Bij borstgevoede kinderen bestaat het verband niet. Dat meldt Time Magazine.

Het onderzoek van het kinderziekenhuis in Boston en de Harvard-universiteit is gepresenteerd in het tijdschrift Pediatrics.  De wetenschappers ontdekten een verband tussen te snel beginnen met vast voedsel en obesitas (ziekelijk overgewicht) bij kinderen. Het verband bestaat overigens alleen bij kinderen die flesvoeding krijgen.

De onderzoekers volgden 847 kinderen, waarvan 2/3 borstvoeding kreeg. Van die groep kinderen had 9 procent obesitas toen ze drie jaar oud waren.

Bij kinderen die flesvoeding kregen, was de kans op obesitas zes keer hoger als zij voor de vierde maand al vast voedsel kregen. Bij kinderen die met de borst gevoed werden, maakte het niet uit wanneer zij vast voedsel krijgen.

De onderzoekers denken dat het verschil te verklaren is doordat kinderen die borstvoeding krijgen, beter in staat zijn te bepalen wanneer zij genoeg hebben gehad. Zij zullen later ook minder snel te veel andere dingen eten. Met vast voedsel krijgen kinderen veel sneller te veel calorieën binnen dan wanneer zij alleen drinken.

Het aantal jonge kinderen met overgewicht is in Amerika met 60 procent gegroeid sinds 1980. De Amerikaanse pedagogische autoriteit en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raden het ouders al aan baby’s de eerste zes maanden alleen borstvoeding te geven.

Bron: Elsevier.nl

Lees ook:Opa en oma maken kleinkinderen dik
Lees ook:Meisjes meer baat bij borstvoeding dan jongens
Lees ook:Borstvoeding: je kunt er niet meer omheen
Lees ook:Meer risico op dik kind na keizersnede
Lees ook:Nieuw boek borstvoeding binnenkort in de winkel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Flessenkind wordt sneller dik

 1. Petra

  zucht steun zucht, de borstvoedingsmaffia. Ik citeer: “Flessenkinderen die te snel vast voedsel krijgen, hebben later vaker overgewicht dan baby’s die in de eerste maanden van hun leven alleen drinken.”dit gaat over vast voedsel en niet over FLES of BORST voeding. MIjn zoon krijgt de fles, al zijn hele leven lang (en inderdaad nu al buiten de curves), maar wij wachten ook netjes tot 6 maanden met bijvoeding. NIet vanwege dikke kinderen (echt waar gaat het over!), maar voor allergieen.

  Echt Liesbeth, ik vind echt dat jij selectief publiceert. Wel commentaar over bijvoorbeeld kdv’s, maar nooit over de onderzoeken waar positief iets te melden is. Geldt ook voor flesvoeding (trouwens belachelijk dat daar wettelijk geen informatie over vertrekt mag worden).

  Ik irriteer me mateloos aan die selectiecriteria!
  (maar blijf toch meelezen :) )

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>