Gestresste moeder krijgt vaker huilbaby

 

Dat stress tijdens de zwangerschap slecht kan zijn voor je baby is natuurlijk allang geen nieuws meer. Toch slaan we het advies om 'het wat rustiger aan te doen' nog vaak genoeg in de wind. Misschien moeten er vaker onderzoeken verschijnen die ons met de neus op de feiten drukken. Zoals dinsdag op een symposium in Amsterdam waar resultaten bekendgemaakt werden van de zogenoemde ABCD-studie, Amsterdam Born Children and their Development.

De cijfers geven te denken en vallen niet zomaar weg te wuiven. Ruim twintig procent van de vrouwen die tijdens de zwangerschap gebukt gaan onder werkdruk, angsten, depressies en zorgen over de opvoeding van de kinderen, krijgt een huilbaby, schrijft Het Parool dinsdag. Bij vrouwen die lekker in hun vel zitten, is dat met 2,8 procent beduidend lager. 

Voor de studie naar huilbaby’s worstelden de onderzoekers zich door 8266 vragenlijsten die zwangere vrouwen in 2003 en 2004 hebben ingevuld. De vrouwen werden ingedeeld in vijf groepen: vrouwen zonder spanningen, vrouwen met werkstress, vrouwen met angsten, depressieve vrouwen en vrouwen die zich overmatig belast voelen vanwege het opvoeden en verzorgen van hun andere kinderen. Na de bevalling ontvingen bijna vijfduizend moeders opnieuw een vragenlijst. Daarin werd ook gevraagd naar het huilgedrag van hun baby tussen de drie en zes maanden oud.

Opvoedstress geeft met 9,5 procent het meeste risico op een huilbaby, daarna komt werkdruk (8,9), depressie (8,6) en angsten (7,9). Vrouwen die lijden onder drie of zelfs alle vier de factoren, hebben met 21,4 procent de meeste kans op een huilbaby, zo is te lezen in het Parool.

ABCD-studie staat voor Amsterdam Born Children and their Development. Onderzoekers van de GGD, het VU Medisch Centrum en het AMC volgen daarin vanaf 2003 zesduizend Amsterdamse kinderen. Het is een langlopend onderzoek naar de relatie tussen leefgewoonten tijdens de zwangerschap en de gezondheid van (pasgeboren) kinderen met een verschillende etnische achtergrond in Amsterdam. 
 

 Zie ook: Medische keuring 6000 kinderen in Amsterdam 

Lees ook:Dikke moeders krijgen dikke baby’s
Lees ook:Medische keuring 6000 kinderen in Amsterdam
Lees ook:Biefstukje voorkomt huilbaby?
Lees ook:Zwanger? Helaas pindakaas!
Lees ook:Meeroken verhoogt kans ADHD

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>