Kind van laag opgeleide ouder is lastiger

De afgelopen jaren heb ik wel vaker geschreven over resultaten die voortvloeiden uit Generation R, het grootschalige onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. Deze week hebben ze opnieuw een opzienbarende conclusie getrokken: baby’s uit gezinnen met een laag inkomen en een lage opleiding zijn lastiger dan kindjes van hoogopgeleide ouders. (Foto: Erasmus MC)

Het verschil in temperament is zes maanden na de geboorte al zichtbaar. De ‘humeurtjes’ werden opgemerkt door Pauline Jansen van het Erasmus MC in haar promotieonderzoek. Het moeilijke temperament kan een voorbode zijn van latere gedragsproblemen, zoals ADHD en angststoornissen: “Nu uit mijn onderzoek blijkt dat een lastiger temperament al bij zes maanden oude baby’s te zien is, zouden pogingen om gedragsproblemen aan te pakken dus al vroeg in het leven kunnen starten.’’

Baby’s met een moeilijker temperament krijgen stress bij normale dagelijkse handelingen. Ze huilen bijvoorbeeld hard bij het in bad gaan, aankleden en het verwisselen van luiers. ‘’Hoewel alle baby’s daar wel eens last van hebben, hebben kinderen met een moeilijker temperament deze problemen in veel ergere mate’’, zegt Jansen.

Dit heeft verschillende oorzaken.  Zo hebben de ouders of verzorgers vaker last van stress en heeft de moeder vaker psychische problemen. Daarnaast zijn het vaker gezinnen met een alleenstaande moeder.

Jansen heeft ook onderzocht wat de invloed is van sociale ongelijkheid op de zwangerschap. Ze toont onder andere aan dat vrouwen met een lagere opleiding een groter risico lopen op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Dat komt omdat deze zwangeren vaker roken en meer last hebben van stress.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Stress grote gevolgen voor baby
Lees ook:Mediterraan eten goed voor ongeboren kind
Lees ook:‘Buggy geeft baby stress of zelfs trauma’
Lees ook:Depressieve moeder, probleemkind
Lees ook:Slanke ouders, slanke baby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>