Stress grote gevolgen voor baby

Gisteren op tv in Labyrint, vandaag in het nieuws. Zo werkt dat. En zo hoort dat ook. Het onderwerp is te indrukwekkend om onbesproken te blijven. Labyrint liet zien dat kinderen van moeders die in de zwangerschap zijn blootgesteld aan angst, stress en trauma’s later meer risico lopen op gedragsproblemen als depressie en ADHD. Heftig!

De hoeveelheid cortisol van een zwangere wordt overgedragen aan de foetus. Dat beïnvloedt de genen van het kind. De Amerikaanse psychiater Rachel Yehuda, gespecialiseerd in onderzoek naar de invloed van stress van ouders op hun kinderen, ontdekte bij nakomelingen van Holocaustoverlevenden dat zij een ontregeld cortisolsysteem hebben.

Hetzelfde effect constateerde zij bij onderzoek bij kinderen van vrouwen die tijdens ’9/11′ zwanger waren. Labyrint diepte uit of de symptomen die kinderen deelden met hun ouders aangenomen gedrag was of dat er sprake zou zijn van genetische transmissie. Testen bij ratten wijzen op het laatste.

Het hormoon cortisol komt vrij bij stress. Bij langdurige stress kan dit hormoon ontregeld raken, waardoor de cortisolspiegel te laag of juist te hoog wordt. Kinderen die geboren worden uit moeders met een ontregeld stresshormoon blijken ook een te laag of te hoog cortisolspiegel te hebben.

Bea van den Bergh, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Tilburg, gelooft dat stress in de zwangerschap een transmissie van genen teweegbrengt bij hun kinderen. Zij doet al sinds 1986 onderzoek naar kinderen van angstige moeders.

Baby’s van angstige moeders vertonen ander gedrag. Zij bewegen meer in hun slaap en de perioden van diepe slaap zijn korter. Zij hebben meer problemen met een dag- en nachtritme. Op latere leeftijd ontstaan vervolgens vaak gedragsproblemen.

Bij jongens uit zich dat vaker in ADHD, bij meisjes in depressie. Dit gedrag zou evolutionair te verklaren zijn. In de zwangerschap bereidt de moeder via het stresshormoon het kind voor op het leven buiten de baarmoeder. De hormoonspiegel fungeert daarbij als een thermostaat dat de genen van het kind programmeert.

Van den Bergh ziet hierin een evolutionaire ontwikkeling. De moeder bereidt de kinderen voor op de moderne samenleving, die tegenwoordig meer prikkels biedt dan vroeger. ‘Mensen met ADHD zijn beter toegerust op een omgeving met hevige prikkels.’

Bron Artsennet

Lees ook:Kinderastma door stress in zwangerschap
Lees ook:Dieet helpt kinderen met ADHD
Lees ook:Gewone bevalling beter voor kind
Lees ook:Labyrint: zwangerschap en stress
Lees ook:Vrouwen reageren minder op babygehuil na keizersnede

1 Reacties // Reageer

One thought on “Stress grote gevolgen voor baby

  1. Manon

    Interessant artikel. Ik heb die uitzending ook gezien en dat heeft me wel aan het denken gezet. Als je zwanger bent is rust het belangrijkste wat er is. Ik denk dat een baby alles voelt. Dus ook stress en angst en dat kan nooit positief zijn voor de ontwikkeling van een kind.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>