Mediterraan eten goed voor ongeboren kind

Het lijkt me zo klaar als een klontje. En een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum bevestigt het nog eens. Een mediterraan eetpatroon – met veel groente, fruit, vis en plantaardige olie – is goed voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Dat concludeert onderzoekster Sarah Timmermans van het Rotterdamse ziekenhuis.

Ook al klinkt het allemaal vrij logisch, toch werd tot voor kort gedacht dat de leefstijl van de moeder weinig invloed heeft op de groei van de foetus. Nu blijkt voeding wel degelijk van belang te zijn. Een mediterraan eetpatroon aan het begin van de zwangerschap heeft een positieve invloed op het gewicht van de baby en de bloeddruk van de moeder.

Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap veel vlees, aardappelen en vette saus eten een grotere kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht.

Ook zorgt het voor een ongezonde bloeddruk bij de moeder tijdens de zwangerschap en is de kans op complicaties groter. Kinderen die tijdens de zwangerschap een groeivertraging oplopen, hebben een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten in de toekomst.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit het grootschalige onderzoek Generation R. Hierin werd de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot jonge volwassenheid onderzocht.

Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Zwanger roken gevaarlijker dan gedacht
Lees ook:Slaaptekort probleem voor zwangere vrouw
Lees ook:Moeder met reuma krijgt lichtere baby
Lees ook:Veel koffie zorgt voor kleinere baby

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mediterraan eten goed voor ongeboren kind

  1. Johan

    Beste Liesbeth,

    Mijn dochter, gezond als maar kan, is geboren op 2-12-09. Mijn vrouw was geobsedeerd met vers fruit, vis en groente. Met voorkeur voor haring, mango en aubergine. Ze at ze met de kilo’s. De geur van vis was niet meer uit te staan in het huis, ze leek er wel in te baden. Maar als ik dan nu kijk naar mijn dochtertje, als ik dit zo lees, dat was het het zeker waard.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Hollandse pot goed voor sperma | Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>