Zwanger? Helaas pindakaas!

Van drank en sigaretten is het bekend. Voor zwangere vrouwen zijn ze uit den boze. En ook koffie kun je tijdens die negen maanden beter niet met sloten tegelijk naar binnen werken. Maar ook pinda’s en noten, of producten die daarvan zijn gemaakt zoals pindakaas, zouden schadelijk kunnen zijn. Dat blijkt uit een recente Nederlandse studie. Kinderen van vrouwen die zich tijdens de zwangerschap dagelijks te goed hebben gedaan aan deze producten hebben een tot meer dan 50 procent grotere kans op astma. Helaas, pindakaas!

De studie stond onder leiding van epidemiologe Saskia Willers. Willers werkt bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. De studie verschijnt deze week in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift.

Toch vindt Willers het nog te vroeg zwangere vrouwen pinda’s en noten of producten zoals pindakaas te ontraden. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Bovendien bevatten noten en levensmiddelen als pindakaas vitamines en onverzadigde vetten die ook voor foetussen onontbeerlijk zijn, schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Aan het onderzoek deden bijna 4.000 zwangere vrouwen mee. Zij vulden een lijst met vragen over hun dagelijks gebruik van groenten, vers fruit, vis, eieren, melk, melkproducten, noten en notenproducten in de daaraan voorafgaande maand in. Het voedselpatroon van de kinderen werd onderzocht op de leeftijd van twee jaar.

Ook registreerden de onderzoekers de symptomen van astma en allergieën in de eerste acht levensjaren van hun kinderen. De onderzoekers kregen zo de beschikking over gegevens van 2832 kinderen en hun moeder. Zij konden alleen een verband leggen tussen het eten van noten en producten van noten in de zwangerschap en astmaverschijnselen bij de kinderen.

De onderzoekers zagen een licht positief effect als de zwangere moeder dagelijks vers fruit eet. Hun kinderen hebben dan minder last van een piepende ademhaling. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat dat komt door bijvoorbeeld het slikken van vitamines tijdens de zwangerschap.

Bron: www.vmce.nl

Lees ook:Zwangere vrouwen werken de gekste dingen naar binnen
Lees ook:Zwanger? Voorzichtig met paracetamol
Lees ook:Bruin brood: minder risico zwangerschapsvergiftiging
Lees ook:Gedragsproblemen baby door mobieltje moeder
Lees ook:Kinderastma door stress in zwangerschap

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Zwanger? Helaas pindakaas!

 1. Merel

  Pinda’s zijn peulvruchten GEEN noten. Als men dit al niet weet kan het onderzoek niet waardevol zijn.

  ps Pindakaas met stukjes noot bestaat dus niet, het is met stukjes pinda.

    /   Reply  / 
 2. Liesbeth Kombrink

  Klopt, pinda’s zijn geen noten. Maar het gaat om pinda’s EN noten ..

    /   Reply  / 
 3. Pauline

  ach zo kan je niets meer eten en drinken tijdens de zwangerschap!

    /   Reply  / 
 4. ron

  @Pauline, maar dat is ook niet goed, niet goed voor jou en niet goed voor de baby! Toch wel eten en drinken hoor!

    /   Reply  / 
 5. Melissa

  Mag je wel pindasaus eten?? dat denk ik dan ook niet!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>