IVF-onderzoek waar niemand op zit te wachten

Eigenlijk vind ik het een non-onderzoek. Een non-issue zelfs. Maar ja .. er gaat een arts op promoveren dus wordt het tot nieuws gebombardeerd. What’s up? Paren die met ivf zwanger willen worden, zijn heel goed in staat om zelf te beslissen of ze één of twee embryo’s laten terugplaatsen, zegt gynaecoloog in opleiding Arno van Peperstraten. Duh!! Natuurlijk zijn ze dat!!

Paren die besluiten om zich door de loodzware ivf-procedure heen te slaan en al zover zijn gekomen dat er embryo’s zijn ontstaan, zijn volgens mij niet bepaald de domste types die op aarde rondlopen. Het ivf-proces kent zoveel spannende en lastige beslismomenten dat ze dan allang waren afgehaakt. Of er helemaal nooit aan waren begonnen. De paren zullen dus over het algemeen ook wel zelf in staat zijn om te beslissen of ze kans willen maken op een meerling. Daar durf ik vergif op in te nemen.

Als alle paren zelf zouden besluiten, zou dat een kostenbesparing in de zorg opleveren. In de meeste gevallen is het de arts die nu de beslissing neemt, zegt Van Peperstraten die volgende week promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat een onzin! Als ik er als vrouw geen twee teruggeplaatst wil hebben dan zeg ik toch gewoon dat ik er maar eentje teruggeplaatst wil hebben! Dat kan ik zelfs op het moment dat ik al op de tafel lig en het slangetje in mijn baarmoeder is ingebracht nog beinvloeden. Wat zullen we nu krijgen zeg!

Maar het wordt nog veel gekker … Van Peperstraten ontwikkelde zelfs een keuzehulp voor ivf-paren. Waar is dat voor nodig? Zijn er nou echt koppels die hier op zitten te wachten? Ik kan het me met de beste wil van  de wereld niet voorstellen.

Sinds 1 maart 2009 geldt overigens een nieuwe regeling voor de terugplaatsing van embryo’s. Voor de nieuwe regels is onder meer gekozen omdat meerlingzwangerschappen stukken risicovoller zijn dan gewone zwangerschappen. Dankzij sterk verbeterde IVF-technieken zijn de zwangerschapskansen toegenomen. De kans dat een embryo innestelt wordt steeds groter waardoor ook de kans op een meerling toeneemt.

Bij vrouwen van 35 jaar of jonger wordt daarom standaard één embryo teruggeplaatst bij de eerste behandeling (met tenminste één embryo van redelijke of goede kwaliteit). Bij de tweede behandeling geldt dit ook als er restembryos van goede kwaliteit zijn die kunnen worden ingevroren.

In alle andere gevallen worden in principe twee embryos teruggeplaatst mits er een medische reden is om er slechts eentje terug te plaatsen. Of .. (dit zijn volgens mij de beruchte kleine lettertjes) ..mits het koppel er zelf voor kiest om slechts één embryo terug te plaatsen.

Volgens mij zijn deze regels volkomen helder. Wie heeft daar een keuzehulp bij nodig? Het zal wel aan mij liggen. Maar over dit onderzoek kan ik slechts mijn schouders ophalen en op z’n Louis van Gaals uitroepen: Zijn hunnie nou zo dom of ben ik nou zo slim?

Bron: Nu.nl

Lees ook:Nog maar één IVF-poging vergoed
Lees ook:Gezond kind uit 20 jaar oud embryo
Lees ook:Ingevroren embryo’s beter voor ivf?
Lees ook:‘Tweeling Angelina Jolie verwekt door IVF’
Lees ook:Nieuwe vorm IVF: eitjes in lichaam bevrucht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>