Invriezen eicellen nu al politiek dilemma

Dat wordt hommeles in Den Haag, dacht ik dinsdagavond meteen toen ik het bericht op Teletekst zag staan. Het Amsterdamse ziekenhuis AMC biedt alleenstaande vrouwen die op latere leeftijd nog moeder willen worden binnenkort de mogelijkheid om hun eicellen in te vriezen in afwachting van een geschikte partner. Zoals verwacht is het CDA fel tegen. Ook de ChristenUnie is niet gelukkig met het plan om nu ook op sociale gronden eicellen in te gaan vriezen.

Persoonlijk vind ik dit voornemen veel te ver gaan. Nu worden er in ons land alleen eicellen ingevroren van vrouwen die door een kankerbehandeling onvruchtbaar worden of heel jong in de overgang terecht komen. In die gevallen is er een medische noodzaak. Maar om iedere vrouw op deze manier de mogelijkheid te geven net zolang door te zoeken naar de perfecte partner om nageslacht te produceren … Dat gaat in de richting van de ‘maakbare’ baby en alles wat daar naar riekt moet verboden blijven!

Door nieuwe vriestechnieken is het sinds kort mogelijk eicellen te laten invriezen om ze later te laten bevruchten en de embryo’s terug te plaatsen. Dat kan volgens het AMC tot het 50e levensjaar van de vrouw.

De methode wordt woensdag aangekondigd in Vrij Nederland door Fulco van der Veen, hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft een voortrekkersrol. Nog drie andere ziekenhuizen in Nederland willen de mogelijkheid gaan aanbieden.

Het CDA ziet niets in het invriezen van eicellen om ze vervolgens te gebruiken voor zwangerschappen. Tweede Kamerlid Janneke Schermers noemt het ‘wensgeneeskunde die niet wenselijk is’. Ze is tegen het oogsten van eicellen, omdat het gaat om een medische ingreep zonder medische noodzaak.

Ook de ChristenUnie is niet gelukkig met de plannen van het AMC om eicellen van vrouwen -naast medische- nu ook op ‘sociale’ gronden in te vriezen. Dat meldt Nieuwsbank. Net als het CDA sluit de partij zich aan bij de visie van het Rathenau onderzoeksinstituut. Dat instituut ziet de plannen als een indirecte oprekking zijn van het moratorium op embryo-onderzoek.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten, namens staatssecretaris Bussemaker (PvdA), geen problemen te hebben met het invriezen van eicellen van alleenstaande vrouwen.

Bronnen: Elsevier / De Volkskrant

Lees ook:AMC mag voorlopig geen eicellen invriezen
Lees ook:Kamer godzijdank tegen invriezen eicellen
Lees ook:Kwart single vrouwen wil eicellen invriezen
Lees ook:NVOG: invriezen eicellen moet kunnen
Lees ook:‘Leeftijdsgrens invriezen eicel 45 jaar’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Invriezen eicellen nu al politiek dilemma

  1. Marije Veerman

    Beste Liesbeth, Het vrouwenblad Grazia besteedt deze week ook aandacht aan dit bericht. Hiervoor ben ik op zoek naar een voor en een tegenstander van het invriezen van eicellen. Ik vroeg me af of jij het leuk zou vinden om hieraan mee te werken. Je kunt me mailen op [email protected]. Het is wel voor de komende Grazia dus voor morgen als het kan!

    groetjes Marije

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Invriezen eicellen zou verboden moeten worden | Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>