AMC mag voorlopig geen eicellen invriezen

Slecht nieuws voor het AMC. Ik vind het daarentegen bijzonder goed nieuws om te lezen dat het Amsterdamse ziekenhuis voorlopig geen eicellen mag invriezen van vrouwen die op latere leeftijd kinderen willen krijgen. Vorig jaar zomer, toen het AMC met het plan op de proppen kwam, heb ik me al in hoge mate opgewonden over het onzalige voorstel. Gelukkig was ik niet de enige. Een meerderheid in de Tweede Kamer was tegen. En nu heeft ook een toetsingscommissie bepaald dat het onderzoek niet voldoende is onderbouwd. Godzijdank! (Foto: fertiliteitslaboratorium AMC)

Het AMC gaat weliswaar tegen de beslissing in beroep maar zal toch voorlopig niet aan de slag kunnen met het invriezen van eicellen. Het ziekenhuis wil verder geen commentaar geven, schrijft De Volkskrant.

In de krant zegt Marcel Kenter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek CCMO:  ,,Als je zo’n onderzoek wil doen, moet je goed beschrijven wat de resultaten zijn van eerder onderzoek uit het buitenland of proefdieronderzoek. Maar dat was onvoldoende in de aanvraag verwerkt. Het gaat hier niet om een behandeling, maar om wetenschappelijk onderzoek waarbij kinderen worden geboren.’’

De methode werd in juli 2009 aangekondigd in Vrij Nederland door Fulco van der Veen, hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC. Door nieuwe vriestechnieken is het sinds kort mogelijk eicellen te laten invriezen om ze later te laten bevruchten en de embryo’s terug te plaatsen. Dat kan volgens het AMC tot het 50e levensjaar van de vrouw.

Het ziekenhuis zei vooral vrouwen zonder partner met een kinderwens te willen helpen door hun eicellen in te vriezen. Na het vinden van een geschikte partner zouden ze via ivf zwanger kunnen worden.

Toen de plannen naar buiten kwamen brak meteen de hel los. Zoals al gezegd sprak een meerderheid in de Tweede Kamer zich uit tegen het voorstel. Met name omdat er geen medische noodzaak is voor de behandeling. Nu worden er in ons land alleen eicellen ingevroren van vrouwen die bijvoorbeeld door een kankerbehandeling onvruchtbaar worden of heel jong in de overgang terecht komen.

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS wilde zich niet bemoeien met wetenschappelijk onderzoek en legde het plan voor aan de CCMO. Die commissie heeft nu dus geoordeeld dat er het AMC voorlopig geen eicellen mag invriezen.

Lees ook:Kamer godzijdank tegen invriezen eicellen
Lees ook:Eicellen invriezen mag nu
Lees ook:Bussemaker: ‘Geen bemoeienis invriezen eicellen’
Lees ook:UMC vriest eicellen in
Lees ook:Invriezen eicellen nu al politiek dilemma

1 Reacties // Reageer

One thought on “AMC mag voorlopig geen eicellen invriezen

  1. Sandra Bakker

    Ik wil graag het Papa & Mamaboekje winnen, omdat ik dat heel graag kado wil doen aan vrienden van mij die in Mei hun eerste kindje verwachten.

    Gulikstraat 37
    6585XB Mook

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>