‘Leeftijdsgrens invriezen eicel 45 jaar’

eicel_365x243Godzijdank! We hebben een staatssecretaris op Volksgezondheid die d’r verstand laat spreken. Jet Bussemaker wil de leeftijdsgrens voor vrouwen die zwanger willen worden nadat ze eicellen hebben laten invriezen op 45 jaar leggen. De staatssecretaris gaf dinsdag antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Ze vindt 45 jaar een reële leeftijdsgrens omdat die ook geldt voor ‘normale’  IVF.

Eindelijk een standpunt in deze kwestie waar ik iets mee kan! Die leeftijdsgrens was precies mijn grootste kritiekpunt op het plan van het AMC om eicellen in te gaan vriezen van alleenstaande vrouwen. Het Amsterdamse ziekenhuis wil de grens optrekken naar 50 jaar. En daarmee tipt de weegschaal wat mij betreft door naar de verkeerde kant. Vrouwen moeten ergens voor zichzelf een (leeftijds)grens trekken als het om het krijgen van kinderen gaat. En de overheid en medici moeten er zeker niet aan meehelpen om die grens maar steeds verder op te rekken. Een zwangerschap op latere leeftijd is nou eenmaal veel risicovoller voor zowel moeder als kind. Een slimme meid krijgt haar kinderen daarom op tijd.

Gelukkig was ik niet de enige die zich deze zomer opwond over het onzalige plan van het AMC. Ook in de Tweede Kamer ontstond opschudding. De kritiek klonk dat  de techniek alleen gebruikt zou moeten worden als er een medische noodzaak is, bijvoorbeeld als een vrouw door kanker onvruchtbaar dreigt te raken. Nu zou deze mogelijkheid ook beschikbaar komen om sociale redenen. De Kamer vond dat geen goede ontwikkeling. Van harte mee eens!

Bovendien luidde de kritiek dat de mogelijkheid om eicellen in te vriezen vrouwen ertoe zou aanzetten op steeds latere leeftijd kinderen te nemen. Volgens Bussemaker valt dat heel erg mee omdat het om een zware behandeling gaat waar een vrouw niet zomaar voor kiest.Wat dat betreft kan ik de staatssecretaris een hand geven. Vrouwen die hun eicellen laten invriezen zullen gebruik moeten maken van IVF-technieken. En uit eigen ervaring zeg ik hardop: dat is absoluut geen pretje!

Bussemaker zei dinsdag ook dat ze nog wacht op een standpunt van de vereniging van gynaecologen NVOG over de leeftijdsgrens. Het AMC heeft aangegeven vrouwen tot 50 jaar gebruik te willen laten maken van de techniek, maar zich wel te voegen naar een maximumleeftijd die de NVOG aangeeft.

Bussemaker stelt dat de grens tussen deze twee redenen om tot invriezen over te gaan soms lastig te trekken is. Ze gaat de NVOG vragen om daarvoor een richtlijn op te stellen.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Bussemaker: ‘Geen bemoeienis invriezen eicellen’
Lees ook:NVOG: invriezen eicellen moet kunnen
Lees ook:UMC vriest eicellen in
Lees ook:Premiere documentaire ‘Ei voor later’
Lees ook:Kamer voor invriezen eicellen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “‘Leeftijdsgrens invriezen eicel 45 jaar’

  1. Erik Janssen

    Toevallig in “wat vind Nederland” afgelopen weekend de vraag hoeveel procent van de Nederlanders het terecht vindt dat de staatssecretaris deze leeftijdsgrens stelt. Precies weet ik het niet meer maar dacht dat 67 procent van de Nederlanders het niet met de bewindsvrouw eens is…

      /   Reply  / 
  2. mohamed she-ida

    alles positief. ik word op 01-01-2011,44 jr. mijn eerste partner is overleden, waaruit 2 gezonde kinderen gehad van8jr.en6jr,en ben al gesteriliseerd al 6jr. nu heb ik een nieuw partner en we hebben een kinderwens.hier in nederland kan het niet vanwege mijn leeftijd,dus ik ben neit gelukkig.ik ben zo blij dat het wel mag in belgie en eerlijk gezegd betekent het van harte heel veel voor een vrouw als mij.ik wil een toekomst met mijn nieuwe partner en ik wil meedoen met IVF in belgie. geven jullie mij A.U.B. meer informatie hoe ik me kan inschrijven om in aanmerking te komen voor een IVF.

      /   Reply  / 
    1. mohamed she-ida

      ik wil graag een positieve reactie van jullie terug. hoe kan ik in aanmerking komen voor een IVF in Belgie. ik ben zo bij dat belgie zo mee levend is met de medemens. ik zie weer een hoop in mijn leven .

        /   Reply  / 
  3. Mars

    Wie heeft het artikel geschreven? Ik vind dergelijke uitspraken belachelijk!! Het is makkelijk praten voor mensen die allang de kans hebben gekregen moeder te worden! Een slimme meid begint op tijd…Is dat echt zo slim? Wat te denken van jonge moeders die zelf nog maar net puber af zijn, nog veel met zich zelf bezig zijn en weinig levenservaring hebben? Ik heb gezien hoe mensen daar de dupe van geworden zijn! Ik ken minder mensen die ongelukkig waren met oudere ouders dan omgekeerd. Oudere ouders kunnen veel stabiliteit bieden, rust en heel veel kennis. Hierdoor bouw je als kind van zulke ouders veel ontwikkeling op en kan dit het leven alleen maar dieper maken en vergroot kansen op een interessant leven voor het kind!! Vrouwen kunnen niet voor niets ook later boven de 45 nog zwanger raken en de moeder van mosis was 50. Ik hoop van harte dat de grens verlegd wordt en bovendien kunnen zo ook de hoger opgeleiden nog een gat vullen; er zijn toch te weinig kinderen geboren!?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>