Invriezen eicellen zou verboden moeten worden

Alsof de duvel ermee speelt. Precies op het moment dat in Nederland een ethische discussie wordt gevoerd over het invriezen van eicellen zodat vrouwen tot hun 50e jaar kinderen kunnen krijgen, overlijdt in Spanje de vrouw die in 2006 op 67-jarige leeftijd beviel van een tweeling. Eén van de argumenten om het invriezen niet toe te staan wint daarmee ontegenzeggelijk aan kracht. Zulke oude vrouwen zouden nooit, nooit, nooit kinderen mogen krijgen. Beseffen ze wel wat ze hun kinderen aandoen? (Foto: Carmen Bousada, News of the World)

Hopelijk veegt politiek Den Haag het onzalige plan van het AMC zo snel mogelijk van tafel. Voorlopig ziet het er goed uit wat dat betreft. Alleen D66 spreekt zich positief uit over het voornemen van het Amsterdamse ziekenhuis. De leeftijdsgrens van 45 jaar die nu geldt voor IVF moeten we niet verder willen oprekken. Niet alles in het leven moeten we willen plannen, ook al is dit technisch mogelijk. Zeker niet als het gaat om het krijgen van kinderen. Het is niet even een paar schoenen dat je gaat kopen!

Woensdag schreef ik in Invriezen eicellen nu al een politiek dilemma hierover het volgende:

Persoonlijk vind ik dit voornemen veel te ver gaan. Nu worden er in ons land alleen eicellen ingevroren van vrouwen die door een kankerbehandeling onvruchtbaar worden of heel jong in de overgang terecht komen. In die gevallen is er een medische noodzaak. Maar om iedere vrouw op deze manier de mogelijkheid te geven net zolang door te zoeken naar de perfecte partner om nageslacht te produceren … Dat gaat in de richting van de ‘maakbare’ baby en alles wat daar naar riekt moet verboden blijven!

Vandaag sluit ik me in dat verband graag aan bij het hoofdredactioneel commentaar in het Algemeen Dagblad van donderdag. Adjunct-hoofdredacteur Peter de Jonge schrijft:

,,Wat ons huiverig maakt is het streven om in het leven álles te willen regelen ‘omdat het nu eenmaal technisch mogelijk is. Het is een angstaanjagende gedachte dat we toegaan naar een samenleving waarin de vrouw het moment van bevallen maanden tevoren afspreekt alsof het gaat om iets zeer alledaags. Wat vindt u? We moeten meer overlaten aan Moeder Natuur.”

De Spaanse Carmen Bousada overleed afgelopen zaterdag aan kanker. Ze werd in 2006 op haar 67e de oudste kraamvrouw ooit toen ze moeder werd van een tweeling. De vrouwmaakte fertiliteitsartsen in de Verenigde Staten wijs dat ze 55 jaar was.

Op 26 december 2006 beviel Bousada in Barcelona van haar zoontjes Cristian en Pau. Ze kreeg veel kritiek maar wuifde die weg: ,,Iedereen kinderen moet kunnen krijgen op het juiste moment’. Ze had gewacht met het krijgen van kinderen tot haar moeder was overleden in 2005, voor wie ze jarenlang had gezorgd.

Lees ook:Kamer godzijdank tegen invriezen eicellen
Lees ook:NVOG: invriezen eicellen moet kunnen
Lees ook:Eicellen invriezen mag nu
Lees ook:Eicellen invriezen ook in Rotterdam en Leiderdorp
Lees ook:UMC vriest eicellen in

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Invriezen eicellen zou verboden moeten worden

  1. Pingback: Kamer godzijdank tegen invriezen van eicellen | Zwanger

  2. Dirkje van Bennekom

    Hoi Liesbeth. Dat jij tegen het op oudere leeftijd (kunstmatig) krijgen van kinderen bent, betekent nog niet dat je (lees: de politiek) het een ander moet verbieden. Ook jonge moeders rijden tegen bomen of sterven anderszins. Ik ben zelf een dochter van een ‘oude moeder’. Zij is nu bijna 90 en pas nu realiseer ik me dat ik idd een ‘oude moeder’ heb. Beslissen over hoe, wat en op welke leeftijd een kindje krijgen, moet je ieder voor zich laten doen en niet willen bepalen middels verboden of wetten. Anders boeken ze wel een retourtje Italie hoor. Kan het alsnog. Vrijheid is ons grootste goed immers! Ik toost op de vrijheid en op het leven! Dirkje

      /   Reply  / 
  3. Liesbeth Kombrink Auteur

    Ik ben niet per defenitie tegen het op oudere leeftijd krijgen van kinderen. Mijn eigen moeder was ook 40 toen ze mij kreeg. Zelf was ik op een maand na 40 toen ik mijn eerste kind kreeg, ook nog eens dankzij de moderne voortplantingstechniek IVF. Dus ook tegen het kunstmatig krijgen van kinderen kan ik niet zijn. Ik ben zielsgelukkig dat ik het moederschap mag ervaren! Maar vraag me niet hoe vaak ik tijdens mijn zwangerschap heb gedacht: ben ik eigenlijk niet te oud? Nu gaat er ook geen dag voorbij dat mijn zoontje van 2 me letterlijk voorbij rent. Ik bedoel maar .. vrouwen komen niet voor niks vanaf een bepaalde leeftijd in de overgang. Daarna is het blijkbaar niet meer meant to be om nog geschikte eicellen te produceren. Als je niet voor die leeftijd de man van je dromen hebt ontmoet dan is het voor jou blijkbaar niet wegggelegd. Da’s hard maar zo is het nou eenmaal. Zelf had ik ook nog wel een tweede kindje gewild. Ik heb ook moeten accepteren dat dat niet meer kon omdat ik ziek werd en mijn baarmoeder verwijderd moest worden. Ook hard .. maar heej .. zo gaat dat soms in het leven. Als een vrouw op 45-jarige leeftijd spontaan zwanger probeert te raken heb ik daar ook geen enkel probleem mee. En als het lukt, okee dan is dat zoals het moet zijn. Maar dat de wetenschap het als een soort service aanbiedt om die leeftijdsgrens kunstmatig verder op te rekken naar 50 jaar dan stuit me dat wel tegen de borst.

      /   Reply  / 
  4. Klaas

    Waar zijn we mee bezig in een wereld die al geplaagd wordt door overbevolking.
    Met als gevolg dat de aarde langzamerhand aan het opgeven is.
    Waarom moet dit?

      /   Reply  / 
  5. Suus

    Omdat de mens nou eenmaal van nature is geprogrammeerd om zich voort te planten?
    En ik denk dat het met de toeloop wel zal meevallen. Er zijn gelukkig een heleboel vrouwen die met gezond verstand zijn gezegend en zelf ook een bepaalde leeftijd te oud vinden. Zelf vind ik 45 een mooie grens. Dat is ook de leeftijdsgrens van IVF. Je moet ook kijken naar het gehele verhaal. De kwaliteit van een ingevroren eicel op de leeftijd van 30-35 is veel beter. Dus hebben deze vrouwen een hogere kans om zwanger te worden. En IVF is heel kostbare zaak. Dan is het toch beter als je minder behandelingen nodig hebt?

      /   Reply  / 
  6. Noahh

    Wat een onzin allemaal. Ik ben 52 en zie er ECHT WAAR uit als 30 max. Ik ben kerngezond en heb alle energie van de wereld. Het moet individueel bepaald worden en niet algemeen kijken naar iedereen. Mijn nichtje van 22 kan mij niet bijbenen als ik mijn yoga en sportoefeningen doe. Zij haakt af en ik ben 30 jaar ouder. Ik ken mensen van 20 die fysiek ‘ouder’ zijn dan ik.
    Ik heb altijd goed voor mezelf gezorgd en daar mag ik de vruchten van plukken op latere leeftijd.
    Dan maar naar Italie, Cyprus of Amerika.

      /   Reply  / 
  7. Jorina

    L.S., ik vind dat een ieder dat zelf moet weten. Wat is OUD! Ikzelf ben moeder en wel voor de eerste keer op mijn 42ste en ik heb een kerngezond kind op de wereld gezet. Mijn man en ik hebben elkaar op latere leeftijd ontmoet en de kinderwens was er wel maar niet zo dat het problemen opleverden. Ik ben op de natuurlijke manier zwanger geraakt en zie 3 maanden voor mijn 43ste verjaardag ben ik dus bevallen van een kerngezonde dochter met alles er op en aan! Zij is ons wereldwondertje en wij zijn ontzettend trots. Ik denk en weet wel zeker dat wij meer met haar doen dan dat je jonger bent. Als je jonger bent wil je zelf nog zoveel doen. Wij hebben allebei een leuke en goede baan en ja, wij doen alles met ons dochtertje. Zij laat ons zien dat wij haar mama en papa zijn en zij vindt en doet gewoon alle dingen met haar mama en papa (zwemmen, spelen, Plopsaland, etc. etc.). Het zijn kansberekeningen en ik wens een ieder die graag kinderen op latere leeftijd krijgen en willen HEEL VEEL SUCCES!!!

      /   Reply  / 
  8. Lucy

    Ik ben zelf van een dood kindje bevallen toen ik 28 was, en heb de jaren erna niet meer aan een zwangerschap kunnen denken. Nu ik het weer overweeg ben ik bijna 37, en eigenlijk zou ik er nog een jaar of twee over na willen denken, maar die tijd is er niet omdat de vruchtbaarheid van een vrouw rap afneemt na haar 35e. Een behandeling als deze zou een godsgeschenk zijn voor vrouwen als ik of in een vergelijkbare situatie.
    Het verbaasd me hoe hard mensen oordelen omtrent met name zaken als vruchtbaarheid en zwangerschap. ” verbieden” betekent dat je alles en iedereen uitsluit, ongeacht hun achtergrond. Er zit een intrinsiek ordeel in, gebaseerd op, ja wat eigenlijk..? Mijn moeder was 37 toen ze mij kreeg en ik heb haar nooit ervaren als oud, maar ik heb vrienden met jonge moeders die zeer grove fouten

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>