Zomertijd ontregelt kinderen

Afgelopen nacht is de zomertijd weer ingegaan. De klok is een uur vooruit gezet waardoor we ‘s avonds een uurtje langer van het licht kunnen genieten. Niet bij iedereen verloopt de overgang van winter- naar zomertijd even soepeltjes. Ook kinderen kunnen daar behoorlijk last van hebben, zegt slaaponderzoeker Kristiaan van der Heijden van de Universiteit Leiden. Uit eigen ervaring kan ik daar aan toevoegen dat dat helaas ook geldt voor het najaar, als de klok weer een uurtje terug gaat. Gaaaaaaaap!

„Je merkt niet steeds dat kinderen slaperig zijn, maar het wordt wel duidelijk bij taakjes die veel denkwerk vereisen”, zegt Van der Heijden in De Telegraaf. „Bij baby’s en erg jonge kinderen kan dit zich uiten door meer te huilen en prikkelbaarder te zijn dan normaal.”

De overgang van winter- naar zomertijd heeft als direct gevolg dat iedereen een uur minder kan slapen dan normaal. „Omdat de overgang in de nacht van zaterdag op zondag valt, kan je dat ondervangen met uitslapen”, aldus Van der Heijden.

„Maar ook de dagen erna hebben kinderen er last van. Gewoon eerder naar bed sturen biedt geen oplossing. In de uren voor de normale bedtijd maken de hersenen een stofje aan waardoor je actiever wordt, om te voorkomen dat je voortijdig in slaap valt. Je kan dan wel in bed gaan liggen, maar dat heeft geen zin.”

Niet alleen het slapen gaan, maar ook het opstaan is moeilijk in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd. „Het is sowieso al bekend dat kinderen ’s ochtends traag op gang komen en lange tijd nodig hebben om goed wakker te worden. Maar nu moeten ze voor hun gevoel een uur vroeger dan normaal opstaan, waardoor het nog langer duurt voordat ze normaal kunnen functioneren.”

Het aanpassen aan de zomertijd kan een hele tijd duren. „Uit recent onderzoek onder volwassenen en adolescenten blijkt dat het weken kan duren voordat de biologische klok helemaal is aangepast. Voor jonge kinderen is dat onderzoek nog niet gedaan, maar ik verwacht dat hier hetzelfde geldt”, aldus Van der Heijden.

Ouders kunnen hun kinderen helpen om zich sneller aan te passen aan het nieuwe ritme. „Dat kunnen ze doen door ’s ochtends bij het opstaan meteen voor veel licht en lichamelijke activiteit te zorgen. De gordijnen wagenwijd open dus en als het even kan de kinderen te voet of met de fiets naar school brengen in plaats van met de auto.

’s Avonds is het zaak om ervoor te zorgen dat het vroeger donker is. De gordijnen dicht en de schemerlamp aan. De laatste paar uur voor het naar bed gaan niet te wild doen, werkt ook bevorderlijk. Rustige spelletjes, een verhaaltje, een liedje, rustig tanden poetsen en de pyjama aandoen dus. Geen wilde spelletjes meer, want daar worden ze te wakker van.”

Lees ook:Oproep: vervroegde overgang
Lees ook:Risico obesitas voor kinderen groter door wintertijd
Lees ook:Winterkind meer kans op depressie
Lees ook:Overgang niet vervroegd door IVF
Lees ook:Kinderen minder allergisch door stoeien met huisdieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>