Risico hersenafwijking bij oudere vader

Voorzichtigheid is geboden met dit soort onderzoeken. Ze zijn immers uitgevoerd op muizen, dus in hoeverre is van toepassing op mensen? Maar ik schrik er toch wel van als ik lees dat kinderen van oudere vaders gevoeliger zijn voor autisme en schizofrenie. Dat zeggen wetenschappers van het Queensland Brain Institute.

De onderzoekers vergeleken het nageslacht van oudere muizen met dat van jongere soortgenoten. Bij de jongen van oudere muizen ontbreken er vaker stukken DNA op hun chromosomen, of ze hebben juist dubbele stukken DNA. Deze afwijkingen kunnen de basis vormen voor verschillende mentale handicaps en ontwikkelingsstoornissen.

Professor John McGrath: “We wisten al dat kinderen van oudere vaders een hoger risico lopen op het ontwikkelen van schizofrenie of autisme. Dit onderzoek laat zien dat biologische mechanismen hiervoor verantwoordelijk zijn.”

In Australië lijdt bijna een op de honderd mensen aan schizofrenie. Zo’n een op de tweehonderd kinderen heeft autisme. Voor Nederland gelden vergelijkbare cijfers. Baby’s van vaders van boven de vijftig hebben twee keer zoveel kans op deze hersenafwijkingen vergeleken met baby’s van twintigers.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Kinderen van oudere vaders vaker depressief
Lees ook:Winterkind meer kans op depressie
Lees ook:Kinderen van oudere vaders leven langer
Lees ook:Het kinderbrein: van chaos naar orde
Lees ook:Test: Heeft mijn kind autisme?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>