Hebben mannen ook biologische klok?

Kon niet uitblijven natuurlijk … Na alle publicaties over de rammelende eierstokken van vrouwen, kan er nu ook een hoofdstuk aan toegevoegd worden over de biologische klok van mannen. Want ook spermacellen van mannen zouden lijden onder veroudering, zo blijkt uit Brits onderzoek. Vanaf het 30e jaar neemt ook bij het zwakke geslacht de vruchtbaarheid af. Tik tak, tik tak ..

De ‘vrouwelijke’ biologische klok tikt biologisch of psychologisch. Vrouwen worden geboren met een eindig aantal eicellen, waarvan maar een beperkt deel ooit zal rijpen. Tegen de 30ste verjaardag is het gros al gerijpt, vanaf 35 is het risico op genetische fouten groter en vanaf de 40ste verjaardag is de kans op een zwangerschap erg klein.

Minder bekend is dat ook de spermacellen van mannen lijden onder de veroudering. Hoewel het klopt dat mannen elke dag nieuw sperma aanmaken, daalt de vruchtbaarheid ook bij hen vanaf 30.

Tegen de 35ste verjaardag stijgt de kans op baby’s met Down of schizofrenie en tegen de 45ste verjaardag duurt het al vijf keer zolang voor hij een vrouw zwanger kan maken.

Bron: HLN

Overigens is het wel jammer dat er in het hele artikel van Het Laatste Nieuws nergens een bron wordt vermeld. Wie heeft hier onderzoek naar gedaan en waar is dat terug te lezen? Dat maakt het verhaal nogal zweverig ..

Lees ook:Hollandse pot goed voor sperma
Lees ook:Antidepressivum Seroxat tast sperma aan
Lees ook:Winterkind meer kans op depressie
Lees ook:Baby Donna veiliger bij biologische vader?
Lees ook:Kinderen van oudere vaders leven langer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>