Zwangere vrouw verziekt met junkfood leven van kind

Nou hebben ze het getest op ratten. Dus helemaal koosjer vind ik zo'n onderzoek niet meteen. Toch geeft het 'food for thought' om het maar eens in goed Nederlands te zeggen. Baby's waarvan de moeder tijdens de zwangerschap leeft op junkfood hebben daar hun hele leven last van. Zelfs als de kinderen na de geboorte nooit meer junkfood aanraken kampen ze met gezondheidsproblemen. Hmmmm .. toch slimmer om die troep wat vaker links te laten liggen, lijkt me. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Meisjes hebben meer te lijden onder de ongezonde voedingsgewoonten van hun moeder dan jongens, zo blijkt uit Brits onderzoek. Op ratten dus hè …! De wetenschappers onderzochten het effect van de eetgewoonten van zwangere moederratten op bijna 150 babyratten. De helft van de moeders kreeg gezonde voeding, terwijl de andere helft leefde op donuts, chocolade en snoep.

De babyratten die junkfood kregen in de baarmoeder hadden gezondheidsproblemen die duurden tot ze volwassen waren. Ze hadden een hogere cholesterol en hun bloedsuikerspiegel en het niveau van insuline waren hoger. De kans op op het ontwikkelen van diabetes is daardoor verhoogd. Zelfs babyratten die na de geboorte alleen gezonde voeding kregen hadden kans op overgewicht.

Volgens onderzoeker Neil Strickland is er een grote kans dat zich bij mensen hetzelfde effect voordoet. Eerdere studies hebben al aangetoond dat er een verband bestaat tussen het gewicht van kinderen en dat van hun ouders.  ,,Mensen delen een reeks fundamentele biologische systemen met ratten. We kunnen dus aannemen dat de negatieve effecten die we bij ratten zien, ook bij mensen te merken zullen zijn."

Bron: The Guardian.

 

 

 

Lees ook:Slanke ouders, slanke baby
Lees ook:Nog een reden om te stoppen met roken
Lees ook:Oudere moeder, zwaardere baby
Lees ook:Vet eten: risico doodgeboren kindje
Lees ook:Behandeling vruchtbaarheid ‘levert eigenlijk weinig op’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zwangere vrouw verziekt met junkfood leven van kind

  1. Lin

    Leuk, dit soort onderzoeken… maar is het eigenlijk ook niet gewoon een beetje een schot voor open doel? Als mams tijdens haar zwangerschap veel junkfood eet, is de kans dat ze dit na haar zwangerschap blijft doen vrij groot. En dan zit het er ‘dik’ in dat zoon/dochterlief de in het gezin geldende eetgewoonten overneemt, toch?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>