Babysterfte hoogst in Noorden

In Friesland en Groningen sterven de meeste baby’s voor, tijdens en vlak na de geboorte. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam en het UMC Groningen naar de babysterfte in ons land. Friesland telt gemiddeld 11,3 en Groningen 11,1 sterftegevallen per duizend geboorten. Limburg en Noord-Brabant scoren het laagst (gemiddeld 9,2 gevallen per duizend geboorten).

De studie is deze week gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Ook Zeeland en Flevoland scoren slecht. Daar overlijden respectievelijk gemiddeld 10,6 en 10,4 baby’s per duizend geboorten. Het gemiddelde sterftecijfer rond de geboorte van baby’s ligt in Nederland op 9,9 per duizend geboorten.

De onderzoekers zien een duidelijke relatie met de afstand die de moeder moet afleggen als ze tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moet. Vaak is die reistijd twintig minuten of meer. Ook spelen de sociaal-economische status een rol, en de mate waarin verloskundigen of gynaecologen de zwangerschap hebben begeleid.

Bron: Telegraaf.

Lees ook:Rotterdam pakt babysterfte aan
Lees ook:Minder tienermoeders dan ooit
Lees ook:Zwangerschapsvergiftiging: bevalling inleiden
Lees ook:Eerder depressie na moeilijke bevalling
Lees ook:Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>