Eerder depressie na moeilijke bevalling

Moeders die voor of tijdens de bevalling problemen hebben gehad, lopen meer risico op een depressie na de geboorte van hun baby. Duh! Bij 32 weken zwangerschap werd ik met gillende sirenes het ziekenhuis in gereden. Ik had een voorliggende placenta en het bloed gutste mijn lijf uit. Godzijdank heb ik het hachelijke avontuur overleefd. En het kindje in mij buik ook. Helaas moest er enkele weken later toch nog een spoedkeizersnede aan te pas komen waardoor mijn zoontje uiteindelijk 5 weken te vroeg ter wereld kwam. (Foto: zielenknijper.nl)

De fysieke en mentale schade was al met al beperkt gebleven, maar bepaald gemakkelijk heb ik het in de periode na zijn geboorte niet gehad. Een depressie is misschien een te zwaar woord maar ik heb wel op het randje gebalanceerd. Die dip was dus helemaal niet zo raar in mij geval want ik werd getroffen door een optelsom van complicaties.

Onderzoekers van het Rotterdams Erasmus Medisch Centrum stellen dat gemiddeld één op de zeven vrouwen kans heeft op een postnatale depressie als ze tijdens de bevalling en geboorte één probleem heeft gehad.Het onderzoek verschijnt 4 augustus in British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Wanneer er meerdere complicaties voordoen (zoals bij mij dus het geval was kan dit aantal oplopen naar één op de vier. Een complicatie kan bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging zijn, of een kind wat met spoed gehaald moet worden via een keizersnede.

Een postnatale depressie wordt gekenmerkt door gewichtstoename en slapeloosheid. Vaak wordt dit niet opgemerkt. De onderzoekers vinden het dan ook belangrijk dat jonge moeders die complicaties hebben doorgemaakt beter worden gevolgd. Dit kan voorkomen dat de problemen erger worden en de ontwikkeling van de baby gestoord wordt.

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Enzym oorzaak van baby blues
Lees ook:Mamakits nu ook in Amsterdam
Lees ook:Jonge ouders gevoelig voor depressie
Lees ook:Risico prematuurtje bij wonen langs drukke weg
Lees ook:‘Altijd inleiden na 42 weken zwangerschap’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>