Minder tienermoeders dan ooit

Het aantal tienermoeders in Nederland was in 2011 lager dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar kregen 2365 meisjes onder de 20 jaar een kind. Dat betekent dat op elke duizend meisjes er minder dan vijf moeder werden en dat is een historisch laag cijfer.

(Foto: www.tienermoeders.nl)

Wel zijn er grote verschillen tussen de bevolkingsgroepen. Onder in Nederland geboren Antilliaanse meisjes is het aantal tienermoeders ruim zes keer zo hoog als onder autochtone meisjes, en bovendien daalt het aantal geboortes onder hen nauwelijks. Bij Turkse meisjes komen juist nog minder tienermoeders voor dan bij autochtone meisjes.

Het tienermoederschap neemt al tientallen jaren af. Vorig jaar lag het geboortecijfer onder meisjes op 4,8 per duizend. Veertig jaar geleden waren dat er nog 22,3 op de duizend.

In Europa is het tienermoederschap alleen zeldzamer in Zwitserland. Het komt het vaakst voor in Bulgarije, gevolgd door Roemenië en Groot-Brittannië.

Met 39 geboorten per duizend meisjes is het geboortecijfer het hoogst onder Antilliaanse meisjes die als kind of jongvolwassene naar Nederland zijn gekomen.

Bron: CBS

Lees ook:Aantal tienermoeders daalt fors
Lees ook:Goed nieuws: minder tienermoeders dan ooit in Nederland
Lees ook:Aantal abortussen blijft gelijk
Lees ook:Sterfte groot onder Antilliaanse baby’s
Lees ook:Minder baby’s door crisis

1 Reacties // Reageer

One thought on “Minder tienermoeders dan ooit

  1. Toontje

    Is er al eens onderzoek naar gedaan dat er verhoudigsgewijs veel meer Antilliaanse meisjes zwanger geraken dan Turkse meisjes?
    Gebruiken Turkse meisjes de laatste jaren meer voorbehoedsmiddelen tegen ongewenste zwangerschappen dan de Antilliaanse meisjes?
    Heb weleens vernomen dat er in de Antilliaanse cultuur de meisjes door hun ouders gestimuleerd worden sex te hebben zodat de familienaam blijft voortbestaan, generaties lang?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>