Zwangerschapsvergiftiging: bevalling inleiden

Toevallig ligt mijn nichtje op dit moment in het ziekenhuis met zwangerschapsvergiftiging. Ze kan niet wachten tot ze 37 weken zwanger is zodat de bevalling kan worden opgewekt. Gelukkig valt ze onder de nieuwe richtlijn die is ingesteld dat voortaan bij alle zwangere vrouwen met een verhoogde bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging laat in de zwangerschap de bevalling wordt ingeleid.

De nieuwe regels zijn het gevolg van een grootschalig onderzoek van Corine Koopmans van de afdeling Gynaecologie en Obstetrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Zij toont in haar onderzoek aan dat door tijdig in te grijpen de kans op complicaties bij de moeder afneemt en het aantal keizersneden daalt, terwijl de gezondheid van het kind hetzelfde is. Tot voor kort werd er bij hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging een afwachtend beleid gevoerd.

Bij 6 tot 8% van de zwangere vrouwen is sprake van een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. In Nederland is dit de belangrijkste oorzaak van moedersterfte. Vaak is het ziektebeeld mild, maar het kan ook leiden tot ernstige complicaties. In Nederland, maar ook wereldwijd, was er tot nu toe geen overeenstemming over het beste beleid bij een hoge bloeddruk aan het einde van de zwangerschap.

Koopmans vergeleek de effecten van het opwekken van de bevalling met het gebruikelijke, afwachtende beleid. Bij de 756 vrouwen met verhoogde bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging die aan het onderzoek deelnamen daalde de kans op complicaties van 44% naar 31%.

Ook nam het aantal keizersneden af van 19% tot 14% door de bevalling op te wekken. De gezondheid van het kind bij het opwekken van de bevalling is gelijk aan die bij het afwachtende beleid. Het inleiden van de bevalling is ook nog eens gemiddeld 800 euro goedkoper.

De resultaten van het Groningse onderzoek hebben niet alleen nationaal, maar ook internationaal geleid tot aanpassing van de standaarden voor de behandeling van zwangere vrouwen met verhoogde bloeddruk na 37 weken zwangerschap.

In Nederland heeft de landelijke samenwerking aan het onderzoek al geleid tot een stijging van het percentage inleidingen bij deze groep vrouwen van 58% naar 67%, en is het percentage vrouwen met een ernstige complicatie ten gevolge van een verhoogde bloeddruk afgenomen van 0.85% tot 0.19%.

Koopmans promoveert 12 januari op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: RUG

Lees ook:Slaaptekort probleem voor zwangere vrouw
Lees ook:Bloeddruk zwangeren meten heeft weinig zin
Lees ook:Chocolade helpt tegen zwangerschapsvergiftiging
Lees ook:Mediterraan eten goed voor ongeboren kind
Lees ook:Zwangere vrouw niet bang voor prenatale screening

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>