Risico prematuurtje bij wonen langs drukke weg

Rust, Reinheid en Regelmaat. Vreselijk mutserig die drie R’en als je zwanger bent. Maar vooral die R van Rust is blijkbaar toch iets wat je beter in acht kunt nemen als je zwanger. Tenminste als je dit onderzoek uit Japan serieus neemt. Vrouwen die wonen langs drukke wegen hebben meer kans op een prematuurtje. De onderzoekers bestudeerden meer dan 14.000 baby’s geboren tussen 1997 en 2008 in Shizuoka, wat ongeveer op 150 km van Tokyo ligt.

Daaruit blijkt dat 15 procent van de vrouwen die in een straal van 200 meter bij een belangrijke weg woonden voor 37 weken zwangerschap bevielen, in vergelijking met 10 procent van degenen die rustiger woonden. Andere factoren als leeftijd, baan en rookgedrag dragen ook bij tot de kansen op een vroegtijdige geboorte. Maar zelfs nadat hiermee rekening werd gehouden, was het risico bij dames die aan een weg wonen 50 procent hoger.

Latere problemen

Deze zwangere vrouwen liepen ook meer risico om voor 32 en 28 weken te bevallen. Een erg vroege geboorte betekent een erg hoog risico op latere gezondheidsproblemen. ‘Daarnaast bleek dat huisvrouwen meer risico lopen op een prematuurtje dan mensen die buiten werken. Dit komt doordat ze vaker thuis zijn en dus vaker aan luchtvervuiling als gevolg van deze drukke weg blootgesteld worden.’

Maatregelen

Luchtvervuiling is een potentieel belangrijke risicofactor op een vroegtijdige geboorte, aldus de onderzoekers. Daarnaast hebben deze vrouwen dubbel zoveel risico op een hoge bloeddruk en complicaties tijdens de zwangerschap, wat ook het risico op een prematuurtje verhoogt. Degenen die aan een snelweg wonen, kunnen stoppen met roken en gezonder eten op hun risico om een vroeggeboorte te beperken.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees ook:Slaaptekort probleem voor zwangere vrouw
Lees ook:Biefstukje voorkomt huilbaby?
Lees ook:Rookverbod: minder vroeggeboorten in Vlaanderen
Lees ook:Light drankjes schaden ongeboren kind
Lees ook:Meeste stress bij tang- en vacuumverlossing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>