Vet eten: risico doodgeboren kindje

Als je zwanger bent is het natuurlijk zaak om zo gezond mogelijk te leven. Niet roken, niet drinken en veel groeten en fruit eten. Dat weet toch iedereen, zou je denken. Vrouwen met een beetje ruggengraat houden zich er ook wel aan. Lastiger lijkt het me om ook snacks te laten slaan. Toch is het slimmer om je niet te vaak te vergrijpen aan vette voeding. Anders loop je een groter risico op een doodgeboren kindje, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers aan de Universiteit van Oregon ontdekten dat een ongezond voedingspatroon de bloedstroom naar de placenta vermindert. De moederkoek is de de voedingsbron voor de baby in je buik.

De Amerikaanse wetenschappers deden hun onderzoek op Japanse makaken; een apenras dat een placentastructuur heeft dat ongeveer gelijk is aan die van mensen.

De helft van de apen kreeg vetrijke voeding, terwijl de andere apen een ‘light-dieet’ volgden. De apen die vet aten bleken tot 56 procent minder bloed af te geven van de baarmoeder naar de placenta. Bovendien bleek de placenta veel vaker ontstekingsverschijnselen te vertonen. Het maakte hierbij geen verschil of de apen mager of te dik waren.

Hoofdonderzoeker Dr. Antonio Frias: “Deze studie bewijst dat het voedingspatroon van aanstaande moeders van grote invloed is op zowel de ontwikkeling van de placenta, als die van de foetus. Het algemeen geaccepteerde calorie- en vetrijke voedingspatroon van vandaag de dag heeft een aangetoond negatief effect op de placenta en dat werkt zeer waarschijnlijk door in de ontwikkeling van het ongeboren kind. Doodgeboortes zijn hier een voorbeeld van.”

Bron: Daily Mail

Lees ook:Kans op zoon groter bij stevig ontbijt
Lees ook:Borstgevoede jongens zijn slimmer
Lees ook:Gezonde foetus presteert later beter
Lees ook:Visolie maakt baby niet slimmer
Lees ook:Groeispurt tijdens slaap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>