Oudere moeder, zwaardere baby

Zwangere vrouwen van 35 jaar of ouder hebben een grotere kans dat ze een kindje krijgen met een hoog geboortegewicht. Jonge moeders krijgen juist een lichtgewicht baby. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De wetenschappers onder leiding van Rachel Bakker onderzochten meer dan 8.500 Nederlandse vrouwen die bevielen tussen 2002 en 2006.

Uit de studie blijkt dat oudere moeders meer kans hebben op het krijgen van grote baby’s. Ongeveer 10% procent van de moeders ouder dan 40 jaar kregen een grote baby. Bij vrouwen tussen de 30 en 35 jaar was dat in bijna 6 procent het geval. Zeer jonge vrouwen krijgen slechts in 3% van de gevallen een kind met een hoog geboortegewicht.

Bij jonge moeders is het verband tussen de leeftijd van de moeder en de kans op het krijgen van kleine baby’s, vooral te wijten aan sociale factoren (etniciteit, opleidingsniveau, en hoe vaak de vrouw al eerder is bevallen) en lifestyle factoren (voeding, roken en alcoholgebruik). Maar geen van de factoren kunnen verklaren waarom oudere vrouwen een grote baby krijgen.

Rachel Bakker zei dat hier meer onderzoek voor nodig is om duidelijk te maken welke factoren zijn geassocieerd met de leeftijd van de moeder en het geboortegewicht, en in het scala van mogelijke effecten op de gezondheid te vinden.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat baby’s die weinig groeien in de baarmoeder een verhoogd risico hebben op complicaties rond de geboorte, en meer kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten als ze volwassen zijn. Baby’s die veel groeien in de baarmoeder hebben meer kans op overgewicht later in hun leven.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Oudere moeder, gezonder kind
Lees ook:Moeder met reuma krijgt lichtere baby
Lees ook:Veel koffie zorgt voor kleinere baby
Lees ook:Dikke meisjesbaby heeft meer kans op reuma
Lees ook:Kinderen van oudere vaders vaker depressief

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>