Meisjes meer baat bij borstvoeding dan jongens

Borstvoeding beschermt alle baby's beter tegen ziekten dan flesvoeding. Maar sommige baby's hebben er meer baat bij dan anderen, zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Johns Hopkins Children's Center. Volgens het instituut zou borstvoeding meisjes beter beschermen tegen infecties aan de luchtwegen dan jongetjes. 

De wetenschappers bestudeerden een groep van 119 te vroeg geboren kinderen in Buenos Aires met een hoog risico op luchtwegeninfecties. Van de meisjes die flesvoeding kregen moest de helft worden opgenomen in het ziekenhuis bij een luchtwegeninfectie. Van de meisjes die borstvoeding kregen, was dat slechts 7 procent. Bij de jongens was er geen verschil tussen borstvoeding en flesvoeding: ongeveer 19 procent werd opgenomen in het ziekenhuis met een luchtwegeninfectie. 

Opvallend is ook dat de onderzoekers concluderen dat borstvoeding niet zozeer beschermt tegen het krijgen van infecties maar dat baby's die met de borst gevoed worden er beter mee om kunnen gaan. Het zet als het ware een beschermend mechanisme in werking dat al in het lichaam van het kind aanwezig is. Om de één of andere reden treedt dat mechanisme sneller in werking bij meisjes dan bij jongetjes. 

Uit het onderzoek bleek dat de voordelen voornamelijk gelden bij enkele specifieke acute ademhalingsziekten als bronchiolitis en virale luchtwegeninfecties. Bronchiolitis is een infectie aan de luchtwegen die het vaakst voorkomt bij kinderen van 3 tot 6 maanden oud.

Bron: Johns Hopkins Children's Center.

Lees ook:Antistoffen tegen Mexicaanse griep in moedermelk
Lees ook:Flessenkind wordt sneller dik
Lees ook:Borstvoeding: je kunt er niet meer omheen
Lees ook:Borstgevoede jongens zijn slimmer
Lees ook:Tweeling Celine Dion geboren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>