Borstvoeding: je kunt er niet meer omheen

Borstvoeding .. je kunt er als zwangere vrouw met goed fatsoen bijna niet meer omheen. Iedereen zwaait je om de oren met de voordelen ten opzichte van flesvoeding. Woensdag doet de 'borstvoedingsmaffia' er nog een schepje bovenop. Dan promoveert in Rotterdam Liesbeth Duijts van het Erasmus MC op een groot onderzoek naar borstvoeding. Haar conclusie: baby's die in het eerste half jaar alleen met de borst zijn gevoed, krijgen 2,5 keer minder infecties. Me dunkt dat je het op z'n minst moet proberen na de geboorte van je kind! (Foto: Dariela Cruz)

Duijts deed haar onderzoek binnen het kader van Generation R, een grootschalig onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. Ze concludeerde ook dat baby's van dezelfde leeftijd die de eerste vier maanden alleen borstvoeding krijgen en daarna een combinatie met ander voedsel, ook minder infecties hebben.

Het is al langer bekend dat borstvoeding een positief effect heeft op het tegengaan van infectieziekten. In 2001 adviseerde de WHO te onderzoeken wat het voordelige effect is van vier maanden exclusief borstvoeding versus zes maanden exclusief borstvoeding. Duijts deed op grote schaal onderzoek naar het effect van borstvoeding. De groep kinderen is groot en de informatie zeer gedetailleerd. Van de kinderen binnen Generation R kreeg 12,5% geen borstvoeding, 58% borstvoeding in combinatie met flesvoeding gedurende vier tot zes maanden, 28% exclusief borstvoeding gedurende vier maanden en 1,5% exclusief borstvoeding gedurende zes maanden.

Aan het onderzoek is ook – al is het voorzichtig – een advies voor de consultatiebureau's gekoppeld. Die stellen nu als het kind vier maanden is voor om te gaan oefenen met fruit- en groentehapjes. In het persbericht van het Erasmus MC staat: ,,Gezien het grote effect van langer exclusief borstvoeding, zou introductie van fruit- en groentehapjes wellicht pas vanaf zes maanden kunnen starten. Om dat mogelijk te maken, zou overwogen kunnen worden om vrouwen langer zwangerschapsverlof te geven en betere omstandigheden op de werkvloer te creëren om te kunnen kolven."

Zie ook: langer verlof heeft geen invloed op borstvoeding

 

Lees ook:Langer verlof heeft geen invloed op borstvoeding
Lees ook:Meisjes meer baat bij borstvoeding dan jongens
Lees ook:Borstvoeding verkleint risico artritis voor moeder
Lees ook:Visolie maakt baby niet slimmer
Lees ook:Georgina Verbaan: ‘Ik voel schopjes’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>