Zwangere vrouwen googlen op Mexicaanse griep

Zwangere vrouwen googlen zich dezer dagen suf met de zoekwoorden Mexicaanse griep en zwangerschap. Dat het virus ook in ons land inmiddels officieel is omgedoopt tot Nieuwe Influenza A (H1N1) maakt het er niet eenvoudiger op. Waar vind je een betrouwbaar antwoord op de prangende vraag of de griep gevaarlijk kan zijn voor jou en je ongeboren kindje? We kunnen ons ook voorstellen dat je twijfelt of je straks mee moet doen als Nederland massaal wordt veroordeeld tot het slikken of sluiten van virusremmers. Dat moment lijkt niet ver meer weg. Minister Klink heeft immers opdracht gegeven om 34 miljoen vaccins te produceren zodat we in geval van nood voorbereid zijn.

,,Er zijn aanwijzingen dat zwangere vrouwen een verhoogd risico lopen op ernstige Mexicaanse griep,” zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectiebestrijding van het RIVM, deze week in De Volkskrant. ,,Het advies is om zwangeren die ziek worden in ieder geval te behandelen met virusremmers.” Volgens Coutinho zijn de aanwijzingen gebaseerd op een aantal gevallen in de VS.

Het advies om de middelen te gebruiken geldt alleen tijdens de pandemie. Het geldt behalve voor zwangeren ook voor pasgeboren baby’s en kinderen tot 1 jaar die ziek worden.

Op de eigen website schrijft het RIVM dat er weinig informatie is over de effecten van Nieuwe Influenza A. Daar worden we dus niet veel wijzer van. Toch voor de volledigheid maar het antwoord dat op de website van het Rijksinstituut vermeld staat:

We gaan ervan uit dat dit type influenza, net als andere griepvirussen, de kans op aangeboren afwijking niet vergroot. Bij Nieuwe Influenza A (H1N1) krijgen patiënten vaak virusremmers voorgeschreven. De mogelijke effecten van virusremmers op een ongeboren kind zijn onbekend. Vertel uw arts dat u zwanger bent of dat zou kunnen zijn. Uw arts kan dan bepalen of een virusremmer voor u geschikt is. Voor actuele informatie kunt u kijken op www.rivm.nl/nieuwe-influenza.

Op de website van het RIVM vindt u ook een lijst met veelgestelde vragen over Mexicaanse griep en zwangerschap.

ZIE OOK:

GRIEP IN ZWANGERSCHAP TAST IQ BABY AAN

APARTE RICHTLIJN ZWANGEREN MEXICAANSE GRIEP

ANTISTOFFEN TEGEN MEXICAANSE GRIEP IN MOEDERMELK

HOOGZWANGERE KRIJGT AUTOMATISCH TAMIFLU

Lees ook:Aparte richtlijn zwangeren Mexicaanse griep
Lees ook:Mexicaanse griep geen epidemie meer
Lees ook:EU: griepvaccin voor alle zwangeren
Lees ook:Nieuwe sterfgevallen Mexicaanse griep
Lees ook:Folder zwangeren over vaccinatie H1N1

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>