Folder zwangeren over vaccinatie H1N1

Zwanger Nederland lijkt compleet in verwarring te zijn. Moeten vrouwen die in verwachting zijn zich nu wel of niet laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep? Om aan alle twijfel een einde te maken verspreidt het ministerie van Volksgezondheid volgende week een folder onder verloskundigen en gynaecologen. De folder moet vrouwen helpen bij het nemen van hun beslissing, meldt RTL Nieuws.

De folder zegt niet of vrouwen zich nu wel of niet moeten laten vaccineren. Die beslissing moeten zwangere vrouwen zelf nemen, al dan niet in overleg met huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

In de folder van het ministerie van VWS staat het volgende: “Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin schade toebrengt aan het ongeboren kind, wanneer de eerste dertien weken voorbij zijn. Het vaccin is echter nog niet uitgebreid getest onder zwangeren.”

De verwarring over de Mexicaanse griepvaccinatie bereikte de afgelopen weken een hoogtepunt. Verloskundigen adviseren zwangere vrouwen over het algemeen zich niet te laten inenten tegen het griepvirus, terwijl gynaecologen juist vinden dat ze dat wel moeten doen.

De Gezondheidsraad liet half september weten dat vrouwen die vier maanden zwanger zijn, een inenting tegen Mexicaanse griep kunnen krijgen als ze dat willen. Veel vrouwen die een kind verwachten, vinden dat advies ‘te vaag’, waardoor ze toch blijven tobben over de vaccinatie.

Volgens de Gezondheidsraad blijkt dat zwangeren een verhoogd risico hebben op complicaties als gevolg van de Mexicaanse griep. Daarom vindt de raad dat de prik ook voor gezonde zwangere vrouwen beschikbaar moet zijn. Wel wordt vrouwen ontraden om zich in de eerste drie maanden van de zwangerschap te laten inenten.

De folder voor zwangere vrouwen is gratis te downloaden op de website van het RIVM.

Bron: RTL Nieuws.

Lees ook:‘Vaccin H1N1 veilig voor zwangeren’
Lees ook:Geen griepprik voor zwangeren
Lees ook:EU: griepvaccin voor alle zwangeren
Lees ook:Vaccinatie-advies jonge kinderen en zwangeren
Lees ook:Aparte richtlijn zwangeren Mexicaanse griep

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Folder zwangeren over vaccinatie H1N1

  1. Dr G K Mitrasing

    “al dan niet in overleg met huisarts, verloskundige of gynaecoloog.”
    Alsof huisartsen ed dat zo goed kunnen weten…..

      /   Reply  / 
  2. saida

    ik bn 1week ongestelt geweest 10 10 2009 was mijn laastdag van mijn ongestelt tijt danna zijn wij gaan bropeeren om zwangeren te woorden
    11 10 2009 ik ben nu 8 dagen kan zijn dat ik zwangeren ben aub??

      /   Reply  / 
  3. Liesbeth Kombrink Auteur

    Ik zou zeggen .. koop bij de drogist een zwangerschapstest of ga naar je huisarts.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>