Aparte richtlijn zwangeren Mexicaanse griep

KLIK HIER VOOR ACTUELE BERICHTGEVING OVER ZWANGERSCHAP EN MEXICAANSE GRIEP

Een maand geleden schreven we al dat er aanwijzingen zijn dat zwangere vrouwen een verhoogd risico lopen op ernstige Mexicaanse griep. Die aanwijzingen zijn nu blijkbaar een stuk concreter geworden want het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt zelfs aan een aparte richtlijn voor de behandeling van zwangere vrouwen die het virus hebben opgelopen. Zwangere vrouwen lopen meer risico op ernstige complicaties zoals een longontsteking. Maar het gebruik van virusremmers kan gevaar opleveren voor het ongeboren kind. Een dilemma dat vraagt om heldere regels!

De richtlijn moet eind volgende week klaar moet zijn. Daarin komt onder meer te staan onder welke omstandigheden zwangere vrouwen een virusremmer mogen krijgen én welk middel. Tot nu toe wordt vooral Tamiflu toegepast bij patiënten met de Mexicaanse griep.

In Engeland is men voor zwangere vrouwen overgestapt op Relenza. Dit middel wordt niet in het bloed opgenomen en heeft dus minder gevolgen voor het ongeboren kind. Beide middelen zijn nooit eerder op zwangere vrouwen getest. Daarom zijn artsen terughoudend in het voorschrijven van deze middelen bij zwangeren.

Volgens arts infectieziekten Aura Timen van het RIVM bepalen doktoren momenteel aan de hand van het ziektebeeld en mogelijke andere fysieke aandoeningen van de zwangere patiënt of er virusremmers worden toegediend. ”Dat is een moeilijke beslissing. Artsen moeten het risico op complicaties afwegen tegen het mogelijke risico van het gebruik van virusremmers. Als iemand nog milde symptomen heeft, wil je geen Tamiflu voorschrijven. Maar voor het beste resultaat zou dat middel binnen 48 uur toegediend moeten worden.”

Zwangere vrouwen die de griep oplopen, hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties, soms met dodelijke afloop voor zowel moeder als kind. Viroloog Ab Osterhaus spreekt van een disproportioneel aantal zwangeren die bezweken zijn aan de gevolgen van de griep. In Engeland is bijvoorbeeld een op de tien dodelijke slachtoffers een zwangere vrouw.

Volgens Osterhaus moeten zwangere vrouwen erg alert zijn op hygiëne en contact met grieppatiënten vermijden. Zwangere vrouwen hebben door hun zwangerschap een verminderde afweer. Dat maakt hen bij iedere griepepidemie extra kwetsbaar voor complicaties. Ook bij de Spaanse griep in 1918 en de Aziatische griep in 1957 werden zwangere vrouwen onevenredig hard getroffen.

Bron: Het Parool

ZIE OOK: HOOGZWANGERE KRIJGT AUTOMATISCH TAMIFLU

Lees ook:Zwangere vrouwen googlen op Mexicaanse griep
Lees ook:H1N1 gevaarlijker voor zwangere vrouwen
Lees ook:‘Vaccin H1N1 veilig voor zwangeren’
Lees ook:Mexicaanse griep eist eerste dode in België
Lees ook:Vaccinatie Mexicaanse griep van start

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aparte richtlijn zwangeren Mexicaanse griep

  1. Pingback: H1N1 gevaarlijker voor zwangere vrouwen | Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>