Onderzoek kraambedpsychose

Het Erasmus MC in Rotterdam doet uniek onderzoek naar kraambedpsychose. Eén op de duizend vrouwen kan last krijgen van waanvoorstellingen na de bevalling, maar onduidelijk is wat de oorzaken zijn.

(Foto: scène uit de film De Gelukkige Huisvrouw)

Psychiater Veerle Bergink: “We zijn de enige in de wereld die vrouwen met kraambedpsychose gedurende meerdere jaren volgen. We weten ook dat het met medicijnen goed te behandelen is. Bij veel vrouwen is het eenmalig”.

In het Erasmus MC is een speciale afdeling waar vrouwen met een psychose samen met hun baby worden opgevangen. Bergink: “Het is belangrijk beiden bij elkaar te houden. Anders moet de moeder, als het goed met haar gaat, na een paar weken of maanden zich alsnog hechten aan de baby. En dat kan wel eens heel zwaar zijn voor zo’n vrouw”.

Karin den Oudsten uit Hoogvliet is een tijdje opgenomen geweest in het Erasmus MC. Ze schreef onlangs haar tweede boek over haar kraambedpsychose: Angst en Onrust. “Ik had 39 jaar nergens last van gehad en van het één op het andere moment zat ik in een andere wereld. Ik dacht dat ik God was en mijn zoon Job de Duivel. Ik vond ook dat hij daarom dood moest”.

Zij belandde op een gesloten, psychiatrische afdeling. Een citaat uit het boek: “Voor mij is het zeker dat ik hier niet thuishoor: ik ben normaal en zij zijn gek. Langzaam loop ik naar voren totdat ik in het midden van de ruimte sta. Ik strek mijn armen zijwaarts en roep met een harde stem: ‘Jullie zullen allemaal gered worden, want ik ben God.’”

Wie Karin den Oudsten nu spreekt, kan zich niet voorstellen in wat voor wereld zij enkele jaren geleden verkeerde. “Mijn herstel heeft twee jaar gevergd, maar het gaat nu goed met mij. Ik ben weer een gewone moeder met een baan. Ik praat en schrijf er veel over en houdt lezingen, soms samen met Veerle Bergink”.

Den Oudsten wil meehelpen de vooroordelen tegen psychoses weg te nemen. “Als je leest wat mensen soms op forums schrijven, dat is gewoon bizar. Vrouwen mogen nooit meer kinderen krijgen, ze moeten levenslang worden opgesloten. Terwijl ik weet dat het íedereen kan overkomen en goed te genezen is”.

Veerle Bergink van het Erasmus MC wijst erop dat kraambedpsychose zeker niet hetzelfde is als postnatale depressie. “Zo’n depressie hangt meestal samen met bijvoorbeeld problemen in het leven, of een perfectionistische instelling. Kraambedpsychose komt acuut en onverwacht en verdwijnt meestal weer even acuut. Dat is een heel ander ziektebeeld”.

Het Erasmus MC probeert nu de oorzaken van de aandoening in kaart te brengen. “We zien dat vrouwen met een bepaalde schildklierziekte een verhoogde kans hebben. Maar we willen nog meer onderzoek doen in het bloed om te kunnen voorspellen: welke vrouw krijgt het wel en welke niet”.

Bron: RTV Rijnmond.

Lees ook:Wereldprimeur: baby buiten baarmoeder voldragen
Lees ook:Veel koffie zorgt voor kleinere baby
Lees ook:Babysterfte kan flink omlaag
Lees ook:Hollandse pot goed voor sperma
Lees ook:Zwanger roken gevaarlijker dan gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>