Zwanger roken gevaarlijker dan gedacht

Alle zwangere vrouwen zouden onderhand toch wel doordrongen moet zijn van het feit dat roken ontzettend slecht is voor de baby in hun buik. Toch zijn er nog massa’s domme kippetjes die de ene sigaret na de andere blijven opsteken. Die zijn dus of echt dom. Of het kan ze voor de geboorte al geen ene mallemoer schelen wat er met hun kind gebeurt. In beide gevallen is de baby de dupe. De gevolgen van roken tijdens de zwangerschap zijn zelfs groter dan tot nu toe werd gedacht. Het heeft gevolgen voor hart en nieren van de baby. (Foto: Erasmus MC)

Roken verandert de bloedstroom van de moeder naar het ongeboren kind. Hierdoor ontwikkelen het hart en de nieren zich niet goed. Er zijn aanwijzingen dat deze kinderen op latere leeftijd een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten en nierproblemen. Dat zegt Miranda Geelhoed van het Erasmus MC in Rotterdam die op het onderwerp promoveert.

Geelhoed heeft gekeken of ongunstige omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap gevolgen hebben voor de vroege ontwikkeling van het kind. Eerder was al bekend dat roken de groei van de baby vertraagt en leidt tot een laag geboortegewicht.

Nicotine uit sigaretten verwijden of vernauwen de bloedvaten in sommige weefsels. Dit hangt af van de hoeveelheid sigaretten die wordt gerookt. Bij meer dan tien sigaretten per dag worden de nieren van de baby kleiner, maar bij minder dan vijf worden deze organen juist groter.

Ook ontwikkelen bepaalde delen van het hart en de bloedvaten zich anders. Dit kan later voor gezondheidsproblemen zorgen.Verder blijkt dat als de moeder veel aankomt tijdens de zwangerschap dat het hart van de baby groter wordt. Of dit gunstig of ongunstig is, is niet bekend. Ten slotte zag de promovenda dat een hoge bloeddruk bij de moeder leidt tot een hogere bloeddruk bij het kind op 9-jarige leeftijd.

De gegevens zijn afkomstig uit het grote Generation R onderzoek.

Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:220 vroeggeboortes per jaar door roken
Lees ook:Moeder met reuma krijgt lichtere baby
Lees ook:Voorlichting gezond zwanger zijn niet overbodig
Lees ook:Mediterraan eten goed voor ongeboren kind

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Zwanger roken gevaarlijker dan gedacht

  1. Pingback: Roken zorgt voor 220 vroeggeboortes | Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>