België loopt voorop met eerste eicelbank

Spermabanken kennen we al. En ook embryo's kunnen worden ingevroren. Voor eicellen werd die techniek in de dagelijkse praktijk nog niet gebruikt. Binnen een jaar gaat dat veranderen. België opent dan aan de Vrije Universiteit van Brussel de eerste 'eicelbank' waar ingevroren eicellen jaren bewaard kunnen worden. Dat zegt fertiliteitsarts Paul Devroey vrijdag in de krant De Morgen. 

Eiceldonatie vindt nu in de praktijk bijna overal plaats met verse eicellen. Invriezen was niet mogelijk, in tegenstelling tot het invriezen van zaadcellen of embryo's. Maar vorig jaar zomer werd in Canada voor het eerst een baby geboren uit een eicel die was ingevroren. 

 

Volgens de Belgische professor Devroey biedt de eicelbank verschillende mogelijkheden. Het is vooral van belang voor jonge vrouwen met kanker of een andere ernstige ziekte. ,,Maar ook vrouwen met een kinderwens die geen partner hebben, kunnen hierdoor een zwangerschap tot later uitstellen'', zegt Devroey. 

Lees ook:Eicelbank nu ook in Nederland
Lees ook:UMC start werving eiceldonoren
Lees ook:UMC vriest eicellen in
Lees ook:Ingevroren embryo’s beter voor ivf?
Lees ook:Invriezen eicellen nu al politiek dilemma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>