België heeft designerbaby na embryoselectie

Je zou er toch je haren van uit je hoofd rukken. Het lijkt wel alsof er op het medische vlak bij onze zuiderburen zoveel meer zoveel sneller kan dan in ons kikkerlandje. Werd er in Nederland tot voor kort nog onwaarschijnlijk moeilijk over gedaan, in België is embryoselectie inmiddels een totaal geaccepteerde praktijk. Volgens het Belgische persbureau Belga is er al één designerbaby geboren die vrij is van erfelijke borstkanker en zijn er nog vijf op komst.

Nog negen andere koppels proberen – via IVF – zwanger te worden van een baby waarvan het embryo gescreend is op het gen dat borstkanker veroorzaakt. België is daarmee één van de eerste landen waar kankervrije baby’s mogelijk zijn, schrijft de krant Het Laatste Nieuws woensdag. Nadat eicellen bij de vrouw zijn weggenomen en bevrucht met zaadcellen van de man, worden de ontwikkelde embryo's genetisch getest. Enkel een embryo dat niet erfelijk belast is, wordt in de baarmoeder ingeplant. 

In Nederland ontstond eind mei een conflict in het kabinet over embryoselectie. PvdA-staatssecretaris Bussemaker moest na verzet van vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) een brief intrekken waarin ze aankondigde dat de embryoselectie zou worden uitgebreid. Tot nu toe werd deze methode alleen toegepast bij ziektes die zich zeker zullen voordoen als een embryo de ziekte draagt. Bussemaker wilde ook selectie mogelijk maken voor ziektes waarbij niet met zekerheid vaststaat dat die zich zullen manifesteren, zoals erfelijke borst- en darmkanker. De ChristenUnie vreesde voor een ‘glijdende schaal’: embryo's zouden op steeds meer ziektes geselecteerd worden.

Op 27 juni hakte het kabinet na ruim een maand steggelen de knoop door. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) mag op meer ziektes gaan selecteren dan nu de praktijk is. Dus ook op erfelijke borst- en darmkanker. Wel gaat een commissie in het AZM elk individueel geval toetsen op onder meer de ernst en de aard van de ziekte en de behandelmogelijkheden. Daarnaast komt er een landelijke richtlijnencommissie die nieuwe ziektes aanwijst waarop embryo's geselecteerd kunnen worden.

Lees ook:Meeste Nederlanders voor embryoselectie
Lees ook:Embryoselectie: moet dat kunnen?
Lees ook:Kamer wil spoeddebat over embryobrief
Lees ook:CDA nu ook voor verruimen embryoselectie
Lees ook:Bussemaker door het stof over embryobrief

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>