CDA nu ook voor verruimen embryoselectie

Zo gaat ie goed. Langzaam maar zeker wordt de politieke druk op de ChristenUnie verder opgevoerd. Wat embryoselectie betreft heeft nu ook de CDA-fractie in de Tweede Kamer dinsdag de deur open gezet naar ruimere mogelijkheden. 

„We staan niet afwijzend tegenover een verruiming”, zegt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel in Trouw. Hij benadrukt wel dat het 'ja' van zijn fractie zich nu beperkt tot de aandoeningen die staatssecretaris Bussemaker op het oog heeft: ernstige, erfelijk overdraagbare vormen van darm- en borstkanker, waarbij de kans groot is dat die ziekte zich bij kinderen die het gen meekrijgen ook echt zal openbaren.

Ormel wees eerder op het principiële karakter van het oversteken van de grens tussen ’zekerheid’ en ’een kans op’. Zijn fractie is dan ook alleen onder voorwaarden bereid die stap te zetten. De christen-democraten verlangen dat die stap wordt omgeven met ’zorgvuldigheidseisen’ en ’voorwaarden’. De invulling daarvan laten ze over aan het kabinet.

De ChristenUnie is onder meer op principiële gronden tegen embryoselectie. Het voorstel van staatssecretaris Bussemaker (PvdA) voor verruiming, strijdt volgens de ChristenUnie bovendien met ’de geest van het regeerakkoord’. De PvdA heeft Bussemaker altijd gesteund.

Het kabinet heeft beloofd om voor het zomerreces, dat over drie weken begint, met een definitief standpunt te komen.

Zie ook: Meeste Nederlanders voor embryoselectie

Lees ook:Bussemaker door het stof over embryobrief
Lees ook:Meeste Nederlanders voor embryoselectie
Lees ook:Kamer wil spoeddebat over embryobrief
Lees ook:Belgiƫ heeft designerbaby na embryoselectie
Lees ook:Embryoselectie: moet dat kunnen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>