Niet iedereen neemt ouderschapsverlof op

In Nederland maakt niet iedereen gebruik van het recht op ouderschapsverlof. Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag bekend heeft gemaakt. In 2007 waren er 1,4 miljoen werknemers met kinderen onder de 8 jaar. Ruim 10 procent van hen gaf aan dat ze wel behoefte hadden aan wat meer vrije uren om voor de kinderen te kunnen zorgen maar dat ze toch geen gebruik hebben gemaakt van de regeling. Wat zijn we af en toe toch een raar volkje!

Ouderschapsverlof is (meestal) onbetaald verlof dat mensen kunnen opnemen als ze zorgen voor kinderen jonger dan 8 jaar. Per kind heeft iedereen één keer recht op ouderschapsverlof. In de praktijk komt het er meestal op neer dat iemand een half jaar lang de helft van het aantal uren per week gaat werken. Voor recht op ouderschapsverlof moet een werknemer wel minimaal één jaar in dienst zijn.

De redenen voor het niet opnemen van ouderschapsverlof lopen uiteen. Vaders geven als belangrijkste reden op bang te zijn dat het ongunstig is voor hun carrière (40 procent). De meeste moeders die besluiten om te blijven werken, vinden de vergoeding te laag (40 procent). Een klein deel neemt geen ouderschapsverlof op, terwijl ze er wel behoefte aan hebben, omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben.

Het kabinet is van plan om per 1 januari 2009 het ouderschapsverlof te verlengen van 13 naar 26 weken.

Bron: CBS.

Lees ook:Rouvoet wil ouderschapsverlof moderniseren
Lees ook:Ouderschapsverlof vanaf 2009 aantrekkelijker
Lees ook:Werkende moeders missen mijlpalen
Lees ook:Vaderschap maakt Nederlandse man gelukkig
Lees ook:Vaders offeren geen werkdag op voor papadag

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Niet iedereen neemt ouderschapsverlof op

  1. Paul

    Ik heb er voor gekozen om zelf een dag minder te gaan werken om meer contact te hebben met mijn kindje. Ik weet dat dit voor veel mannen een wens is maar dit ook niet doen omdat ze bang zijn voor hun carrière of reacties van collega’s. Nou jammer dan, in wat voor maatschappij leven we? Ik ben tevreden met mijn werk en hoef niet hogerop zoals bijna iedereen wel wil tegenwoordig. Ik ga lekker genieten van mijn kind en mij lijkt het opnemen van ouderschapsverlof dus ook een goede keuze!

      /   Reply  / 
  2. Maarten

    Ik heb het zo kunnen regelen met mijn werkgever dat ik onder de huidige ouderschapsverlofregeling met 4 uur ouderschapsverlof een hele dag geroosterd ben. Dit kan ik zo 2,5 jaar volhouden en de consequenties voor de werkgever zijn niet heel erg groot. Het vergt wel een open instelling van iedereen, want vaak komt het er op neer dat je hetzelfde werk moet doen in minder tijd. Maar ja, je moet er wat voor over hebben om tijd met je kindje te kunnen doorbrengen.

    Ik geniet er in ieder geval reuze van en kan het iedereen aanraden.

    Ben benieuwd wat de nieuwe regeling (26 weken i.p.v. 13) gaat brengen. Misschien 5 jaar dit rooster volhouden… Graag zelfs!!!

      /   Reply  / 
  3. Karin

    Ik vind dat het negatief beschreven staat: We willen wel maar veel van ons doen het niet en dat maakt ons een beetje raar. Een van de argumenten is dat vrouwen de vergoeding te laag vinden. Dat is wel erg kort door de bocht gesteld. Het gaat er in veel gevallen gewoon om dat mensen zonder vergoeding van de werkgever het zelf gewoon niet kunnen betalen i.v.m. hoge lasten.

    Ik ben benieuwd wat voor soort bedrijven en organisaties wel vergoedingen geven. Ik hoor voornamelijk verhalen over overheid en semi-overheid als het gaat over doorbetalen bij ouderschapsverlof. Maar als je bij een gewoon bedrijf werkt, heb je die luxe niet. En kunnen veel mensen dus niet kiezen voor ouderschapsverlof, hoe lang die ook is.

      /   Reply  / 
  4. margriet

    Ik zou graag willen weten of het al officieel bekend is dat de zwangerschapsverlof verlengt is naar 26 weken. wie kan mij dit vertellen?

      /   Reply  / 
  5. margriet

    O ja, nog even een reactie op dat wel of niet opnemen van ouderschapsverlof, ik heb dit na mijn eerste bevalling wel gedaan, puur omdat er idd financiele ruimte was en ik in die tijd zeer goed kon gaan bekijken of ik altijd minder wilde gaan wertken. En ja dus! Dat vond ik zelfs heel erg belangrijk, 24u in de week, zat en voldoende, onregelmatig werk en weekends dus bijna geen oppas of opvang nodig, bijna perfect. Nu ik zwanger ben van mijn tweede is er geen financiele ruimte ouderschapsverlof op te nemen daar ik dus geen enkele vergoeding ontvang! GGZ heet dat. wel zorg voor anderen in je werk maar zelf niets ontvangen aan zorg voor jezelf, vind ik erg jammer. Hoop dat hierin zeker ook een versoepeling komt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>