Venray wil zwangere vrouwen screenen

kindermishandelingDat gaat wel heel ver! De gemeente Venray wil zwangere vrouwen gaan screenen of ze geschikt zijn voor het ouderschap. Aan de hand van een vragenlijst wordt hun complete doopceel gelicht zodat kan worden vastgesteld of  ze wel klaar zijn voor het moederschap. Aanstaande moeders die aan de screening meewerken moeten erop rekenen dat de onderste steen boven komt. In de lijst staan namelijk vragen als ‘Denk je dat je een goede moeder bent’ en ‘Werd één van jullie in je eigen jeugd geslagen of mishandeld?’ (Foto: No Kidding)

Venray wil dat verloskundigen alle zwangere vrouwen in de zestiende week een lijst laten beantwoorden met 36 vragen over hun psychische, relationele en financiële achtergrond. Op basis van de antwoorden wordt bekeken of de aanstaande moeder extra zorg (lees: een hulpverlener) nodig heeft.

In dat geval wordt een Zorg Advies Team ingeschakeld en in het uiterste geval kan er melding gaan naar het AMK, het meldpunt kindermishandeling waar dan het protocol risico-ouders in werking treedt.

Volgens verantwoordelijk wethouder Twan Jansen zijn zwangere vrouwen niet verplicht de lijst in te vullen.

In het Nederlands Dagblad van vrijdag noemt ethicus Theo Boer de vragenlijst ‘amateuristisch en een weerzinwekkende inmenging van de staat in privéaangelegenheden van gezinnen’.

Venray wil het plan invoeren omdat gemeenten vanaf 1 januari 2010 verplicht zijn te werken aan prenatale signalering en ondersteuning. Die plicht is opgenomen in de nieuwe Wet publieke gezondheid. Bovendien staan in Venray twee psychiatrische inrichtingen waardoor meer zwangere vrouwen dan gemiddeld kampen met psychische problemen.

Het is goed dat Venray de handschoen oppakt en de plicht om problemen te signaleren serieus neemt. Maar dat kan toch ook wel op een andere manier dan met zo’n idiote vragenlijst. Verloskundigen en huisartsen die problemen vermoeden moeten veel alerter reageren en op tijd de juiste instanties inschakelen.

Ook ethicus Boer vindt dat er op een veel natuurlijkere manier met ouders moet worden omgegaan: ,,Bij zeventig procent van hen is zo’n vragenlijst niet nodig. Die is ontworpen voor een buitengewoon selecte groep. De rest van de ouders zal zich ronduit beledigd voelen.”

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Proef met roze bevallingsauto’s
Lees ook:Onderzoek UvA: verwachtingen over je ongeboren kindje
Lees ook:Zwangere vrouwen blijven steeds beter van drank af
Lees ook:Te snel keizersnee bij stuitligging
Lees ook:Voorlichting gezond zwanger zijn niet overbodig

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Venray wil zwangere vrouwen screenen

  1. AdVader

    Overheden en hun professionals (wiens brood men eet) zijn ons aller vijand, ontoudering is hoe dan ook een misdaad jegens mensen (kinderen zijn ook mensen, kleine weliswaar), menselijkheid en mensheid! Ouderlijke vrijheden-integriteit-privacy worden gekaapt alsof het niets is! Overigens scheiden is op zich een familiedrama en in wezen gezinsmoord op meestal kinderen&vaders.

      /   Reply  / 
  2. frits

    Zowel vader als moeder zouden een uiterst doordacht en strenge cursus moeten ondergaan om voorbereidt te zijn op het opvoeden van een kind. 2 ouders werken met een kind bij de oppas is als het willen van een huisdier en heeft niets te maken met een verantwoordelijke opvoeding.
    “Het opvoeden van een kind is de belangrijkste en meest verantwoordlijke taak in het leven van ouders, laat daar nu net geen opleiding of zelfs kwalificatie standaart voor zijn”.
    Meeste mensen zien het nemen van kinderen als een verpichting in hun levensloop…in de meeste gevallen opgedrongen door het geloof en/of familie.

      /   Reply  / 
  3. AdVader

    Belachelijk, ouderschap dient zich als vanzelf te ontwikkelen, ook overheden dienen zich daar nooit vooringenomen mee te bemoeien, overheden dienen onze vrijheid en liefde niet te kapen, niet te reduceren, niet te deduceren en te herconstrueren tot een pedo&pseudologisch kunstje, experts (politiek-wetenschap-beleid) zijn deskundige zakkenvullers die er op allerlei manieren de publieke opinie manipuleren (dom&infantiel) en er hun fascistoide potje van maken, onze kinderen worden blootgesteld aan allerlei ziek&gekmakende propaganda, NL is een leugen, bah!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>