Voorlichting gezond zwanger zijn niet overbodig

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar 10% van de aanstaande moeders blijft roken tijdens de zwangerschap. Deze vrouwen zijn al ontaard voordat ze hun kind op de wereld hebben gezet. Als ze eenmaal mama zijn zullen ze er ook wel een potje van maken, ben ik bang. De cijfers zijn ontluisterend en geven aan dat er nog heel veel voorlichting nodig is over gezond gedrag tijdens de zwangerschap.

De patiëntenorganisatie NPCF deed vrijdag een dringende oproep voor meer en betere informatie over gezond zwanger zijn. Aanstaande moeders moeten ook betere begeleiding krijgen voor, tijdens en na de zwangerschap, vindt de organisatie.

Uit een enquête via internet onder 1300 moeders en zwangere vrouwen blijkt dat een op de tien vrouwen tijdens de zwangerschap blijft roken. Ongeveer 12 procent rookt zelfs meer dan tien sigaretten per dag.

Een aantal jaren geleden is vastgesteld dat de babysterfte in Nederland hoger is dan in veel andere Europese landen. Volgens de NPCF komt dat door een aantal factoren, waar de ongezonde leefstijl van de moeder tijdens de zwangerschap er één van is.

Als andere oorzaak wordt vaak genoemd de gebrekkige manier waarop in Nederland artsen in ziekenhuizen en verloskundigen samenwerken. De NPCF pleit dan ook voor betere samenwerking.

De overheid heeft zich tot doel gesteld de babysterfte binnen 5 jaar te halveren. De gemeente Rotterdam zet al vrijwilligers in die bij laagopgeleiden en allochtonen langsgaan om voorlichting te geven over de risico’s van roken en overgewicht.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Batterij maatregelen om babysterfte aan te pakken
Lees ook:Babysterfte in Nederland hoger dan in andere Europese landen
Lees ook:220 vroeggeboortes per jaar door roken
Lees ook:Rotterdam pakt babysterfte aan
Lees ook:Babysterfte kan flink omlaag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>