Meer vrouwen worden moeder

Altijd interessant als het CBS cijfertjes publiceert. Dit keer over het jaar 2010. Wat leren we ervan? Dat het aantal jonge gezinnen in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen, bijvoorbeeld. Het aantal vrouwen dat koos voor het moederschap is gestegen van 82.000 in 2008 tot bijna 86.000 in 2010.

Uit de woensdag bekendgemaakte cijfers blijkt ook dat twintigers het moederschap niet verder uitstellen. En dat dertigers en veertigers vaker alsnog voor een gezin kiezen.

In 2010 zijn 184. 000 kinderen geboren, evenveel als in 2008 en 2009. Het aantal eerste kinderen is de afgelopen drie jaar echter gestegen van 82 duizend in 2008 tot bijna 86 duizend in 2010. Dat betekent dat meer vrouwen de afgelopen drie jaar moeder zijn geworden.

Het aantal vrouwen van 20 tot 40 jaar is de afgelopen drie jaar gedaald met bijna 3 procent, terwijl het aantal vrouwen dat voor het eerst moeder werd in die leeftijdsgroep met 4 procent is gestegen.

Deze stijging kan worden toegeschreven aan het feit dat twintigers het moederschap niet verder uitstellen en dertigers en veertigers vaker alsnog kiezen voor een gezin.

De leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden is de afgelopen decennia sterk gestegen. In 1980 kreeg een vrouw haar eerste kind op een gemiddelde leeftijd van 25,6 jaar. In 2004 was dit 29,4 jaar.

Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen de afgelopen zeven jaar niet verder is toegenomen.

Bron: CBS

Lees ook:Uitstel kinderwens kost miljoenen
Lees ook:Steeds meer vaders 40-plus
Lees ook:Nederlandse vrouw op verstandige leeftijd moeder
Lees ook:Kwart single vrouwen wil eicellen invriezen
Lees ook:Spraakmakende Zaken over uitgesteld moederschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>