Nederlandse vrouw op verstandige leeftijd moeder

De Nederlandse vrouw maakt een verstandige keuze door haar zwangerschap rond de leeftijd van 30 jaar te plannen. Dat schrijven onderzoekers deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Eindelijk eens een tegengeluid! De laatste jaren is hoofdzakelijk geroepen dat vrouwen niet zo lang zouden moeten wachten met het moederschap. De wetenschappers gaan zelfs nog een stapje verder en adviseren de overheid om de latere gezinsplanning te ondersteunen zodat meer vrouwen ervoor kiezen om tussen hun 25e en 35e kinderen te krijgen.

 

Volgens de onderzoekers zijn moeders die hun eerste kind krijgen, gemiddeld 29,4 jaar oud. Daarmee zijn ze vijf jaar ouder dan moeders die in 1970 hun eerste kind kregen.

 

Er wordt vaak gezegd dat nu meer vrouwen dan vroeger op hoge leeftijd nog kinderen ter wereld brengen. Volgens de wetenschappers klopt dat niet. Het aantal vrouwen dat boven de 35 jaar kinderen kreeg, lag voor de introductie van de pil juist twee keer hoger!

 

Het artikel dat is verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kreeg een kop die de lading volledig dekt : Verstandige gezinsplanning: niet te laat maar ook niet te vroeg kinderen krijgen.

 

De onderzoekers vinden het geen goed idee als vrouwen onder de 23 jaar al zwanger raken. Vaak moeten ze dan hun scholing afbreken en hebben ze daarna vaker een lager inkomen. Ook is de kans groter dat de relatie met de vader van het kind op de klippen loopt.

 

Als vrouwen boven de 35 jaar nog aan kinderen beginnen, krijgen ze te maken met een verminderde vruchtbaarheid. Ook dat is dus volgens de onderzoekers geen goede zaak.

 

Lees ook:Richtlijn moet zelfmoord jonge moeders voorkomen
Lees ook:Gezonde foetus presteert later beter
Lees ook:Nieuw kind toegestaan na aardbeving China
Lees ook:Visolie maakt baby niet slimmer
Lees ook:Nobelprijs voor grondlegger IVF

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederlandse vrouw op verstandige leeftijd moeder

 1. Jolanda Setz

  Welke serieuze onderzoeker kan mij nu eens uitleggen hoe het toch mogelijk is dat vruchtbaarheid en leeftijd met elkaar in verband worden gebracht en dat aangetoond kan worden dat de vruchtbaarheid vermindert met het stijgen van de leeftijd? Met name dat van de vrouw.
  Ik geloof daar helemaal niets van. Ik durf de stelling aan dat vruchtbaarheid mensgebonden is en niet leeftijdsgebonden. Dus: de ene vrouw of de ene man heeft een bepaalde mate van vruchtbaarheid en de combinatie van een bepaalde vrouw met een bepaalde man heeft ook een bepaalde mate van vruchtbaarheid.
  Ik ben op mijn 24e net zo vruchtbaar als op mijn 48e. Pas als ik niet meer regelmatig menstrueer ben ik niet meer vruchtbaar.
  De keuze om op een bepaalde moment in je leven kinderen te krijgen heeft veel meer te maken met: de juiste partner, de juiste omstandigheden voor de beoogde nieuwe wereldburger, er als ouder ‘klaar’ voor zijn, etc.
  Uit het medisch onderzoek dat ik bestudeerd heb gaan artsen ervan uit dat vrouwen boven de 35 moeilijk zwanger worden omdat ze meer vrouwen van die leeftijdsgroep in de spreekkamer krijgen. Dat lijkt me nogal logisch. Die vrouwen waren op hun 24e waarschijnlijk ook al onvruchtbaar of minder vruchtbaar. Maar ze komen pas na lang uitproberen bij een arts. Er is geen enkel logisch bewijs dat die vrouwen te laat aan het moederschap begonnen zijn en het is zelfs kwetsend om dat te opperen. En het zaad van de man…vermindert dat qua vruchtbaarheid met de leeftijd? Enfin, laten we toch eens ophouden om een verband te leggen tussen leeftijd en vruchtbaarheid. Het grote aantal vrouwen en mannen, dat laat zien dat er wel degelijk vruchtbaarheid is op ‘hogere’ leeftijd is zo overweldigend! Nu en, zoals bovenstaande onderzoeksters hebben aangetoond, ook vroeger. En bij die mensen voor wie het niet lukt (op welke leeftijd dan ook) om zwanger te worden is het alleen maar een extra psychische belasting als deze nonsense correlatie tussen leeftijd en vruchtbaarheid steeds weer opduikt.
  Overigens ben ik zeer geinteresseerd in serieuze onderzoeken naar de correlatie tussen leeftijd en vruchtbaarheid, graag zou ik een onderzoek willen tegenkomen waar de premissen kloppen. Dus wie zoiets kent: laat even weten.

    /   Reply  / 
 2. Muts

  GEWELDIG artikel!!
  precies de beste leeftijd is tussen de 25 en 35
  daaronder vind ik eerlijk gezegd onverantwoord.. je bent zelf dan nog een kind!
  daarboven is qua medisch ook geen aanrader.. maar dat is nog altijd beter dan onder de 25! mensen maak eerst je eigen jeugd af voordat je aan de jeugd begint!

  zie het zo vaak .. toch uit elkaar.. toch lekker vaak willen stappen. toch nog van alles willen.. en je kind overal naar toe slepen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>